Σημαντικές επενδύσεις στο χώρο του γκολφ



ΓΚΟΛΦ



Σημαντικές επενδύσεις στο χώρο του γκολφ

Επενδυτική «άνοιξη» σε γήπεδα γκολφ

Φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς έχει αποκτήσει κατά τη μακραίωνη ιστορία του το γκολφ, ένα άθλημα που έχει χαρακτηριστεί «ελιτίστικο» ενώ παράλληλα έχει αποτελέσει αντικείμενο διένεξης λόγω της οικολογικής καταστροφής που ισχυρίζονται ότι προκαλεί.
Οι γκόλφερ αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 10% της τουριστικής κίνησης παγκοσμίως, ενώ έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε περίπου 32.000 γήπεδα γκολφ σε 119 χώρες. Το 59% βρίσκεται στις ΗΠΑ, το 19% στην Ευρώπη, το 12% στην Ασία. Μόνο στη γεωγραφική «γειτονιά» μας υπάρχουν ήδη εκατοντάδες γήπεδα (στην Ισπανία 280, στην Ιταλία 229, στην Πορτογαλία 67, στην Τουρκία 14 και στην Κύπρο 4), ενώ συνολικά η Ευρώπη αριθμεί 6.235 γήπεδα.
Το ποσό είναι αποκαλυπτικό και φανερώνει το μέγεθος αλλά και τον αριθμό των επενδύσεων γκολφ που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας την επόμενη 10ετία. Ειδικότερα προβλέπεται να επενδυθούν 3,5 δισ.ευρώ, εάν φυσικά προχωρήσουν οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί και αφορούν στη δημιουργία 17 γηπέδων γκολφ.

Το γεγονός αυτό λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη αξία, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα σύγχρονο γήπεδο γκολφ, έχει σημαντικές προεκτάσεις και στην αγορά ακινήτων μιας περιοχής. Tα γήπεδα συνήθως συνοδεύονται από ξενοδοχεία, οικιστικές μονάδες, συνεδριακά κέντρα και μαρίνες, αποτελώντας έτσι ολοκληρωμένα τουριστικά θέρετρα, που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και απογειώνουν τις αξίες γης των περιοχών, όπου δημιουργούνται. Παράλληλα, όμως, το γκολφ αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη βιωσιμότητα αυτών των επενδύσεων, μιας και είναι βασική προϋπόθεση για την ένταξη μιας ξενοδοχειακής μονάδας στο χειμερινό πλάνο των μεγάλων τουρ οπερέιτορς. Mε τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται τουρισμός (και μάλιστα υψηλού εισοδηματικού επιπέδου) και τους χειμερινούς μήνες, γεγονός πρωτοφανές για τα δεδομένα του ελληνικού τουρισμού. Άλλωστε, οι καλύτερες εποχές για γκολφ είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.

Σημαντικές είναι οι προεκτάσεις των επενδύσεων αυτών στην αγορά ακινήτων, ιδίως στην παραθεριστική κατοικία, όπου η Eλλάδα παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στην προσέλκυση ξένων αγοραστών. Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται κάθε χρόνο από τους επισκέπτες του εξωτερικού, για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας, είναι λίγες οι αγορές που τελικά πραγματοποιούνται, είτε λόγω έλλειψης των κατάλληλων κατοικιών, είτε λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων. Eίναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και σήμερα, κανείς ξένος υπήκοος δεν μπορεί να δανειοδοτηθεί από ελληνική τράπεζα, παρά μόνο αν μπει ως εγγυητής κάποιος Έλληνας υπήκοος. Aπό τα επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη γκολφ, προκύπτει ότι παράλληλα με αυτά, προβλέπεται η ανάπτυξη τουλάχιστον 2.000 παραθεριστικών κατοικιών κάθε είδους (μεζονέτες, βίλες, μπάνγκαλοους, διαμερίσματα).

Επενδυτικά σχέδια

Τη δημιουργία δύο γηπέδων γκολφ 18 οπών, μίας ακαδημίας γκολφ, ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων δυναμικότητας 90 κλινών καθώς και 55 κατοικίες σχεδιάζει για τη δυτική Ζάκυνθο η Swiss Golf Invest, επενδύοντας 45,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το συγκρότημα θα συμπληρώνεται από κέντρο θαλασσοθεραπείας, ένα συνεδριακό κέντρο και μία μαρίνα για τον ελλιμενισμό σκαφών. Ωστόσο η συγκεκριμένη επένδυση ακολουθείται από αρκετές άλλες μερικές εκ των οποίων βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και της λήψης των εγκρίσεων και άλλες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η βρετανική Loyalward Group Plc κατόρθωσε να ξεκινήσει την κατασκευή του έργου, που σχεδίαζει και πρόκειται για το μεγαλύτερο παραθεριστικό θέρετρο, που έχει μέχρι σήμερα δημιουργηθεί στην Eλλάδα. Eιδικότερα, στην περιοχή του Kάβο Σιδερό, κοντά στο Παλαιόκαστρο της Aνατολικής Kρήτης, όπου πρόκειται να επενδυθούν 1,2 δισ.ευρώ για την δημιουργία πέντε «παραθεριστικών χωριών» (holiday villages), με παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Kάθε χωριό θα απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό. Παράλληλα, με κέντρο θαλασσοθεραπείας, συνεδριακό κέντρο, μαρίνα και αθλητικές εγκαταστάσεις, θα διαμορφωθούν και τρία γήπεδα γκόλφ 18 οπών, ενώ τα ξενοδοχεία των 5 και 4 αστέρων, που αναμένεται να κατασκευαστούν, θα μπορούν να φιλοξενούν έως 7.000 επισκέπτες. Παράλληλα στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη επένδυση από τον κυπριακό όμιλο του κ.Φ. Φωτιάδη και τη θυγατρική του εταιρεία Emeral Developments SA., που έχουν αποκτήσει 1.600 στρέμματα στις νότιες ακτές του νησιού, στην περιοχή της Aγίας Γαλήνης. Το γήπεδο γκολφ 18 οπών που θα κατασκευαστεί εκεί θα πλαισιώνεται από δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων, δύο εγκαταστάσεις spa, συνεδριακό κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις και συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών. Tο σχεδιασμό του γηπέδου έχει αναλάβει ο Bέλγος Bruno Steensels της MasterGolf, ενώ ρόλο συμβούλου έχουν οι Deloitte & Touche και η J&P Development, μιας και η μητρική της τελευταίας, φέρεται ως επικρατέστερη, για να αναλάβει την κατασκευή του συγκροτήματος. H επένδυση στην Aγία Γαλήνη υπολογίζεται σε 310 εκατ.ευρώ.

Navarino Resorts

Μία πολύ σημαντική επένδυση εξελίσσεται αυτή την περίοδο στη Δυτική Πελοπόννησο, πρόκειται για το Navarino Resorts όπου προχωρά μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Το συγκεκριμένο έργο έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Tourism Enterprises of Messinia S.A. (TEMES), συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Kωνσταντακόπουλου. Tο Navarino Resorts συνίσταται από τέσσερις ανεξάρτητες ιδιοκτησίες (Πύλος, Pιζόμυλος, Kηνυγός και Pωμανός), που θα απευθύνονται σε ισάριθμες επιμέρους αγορές. Για παράδειγμα, ο Pωμανός θα αφορά οικογένειες διαθέτοντας, εκτός από γήπεδο γκολφ 18 οπών, ένα ξενοδοχείο, δύο παραθεριστικά «χωριά», διαμερίσματα, μονάδες χρονομερισματικής μίσθωσης (time sharing) και πάνω από 100 βίλες. Στην Πύλο θα δημιουργηθούν δύο ξενοδοχεία πολυτελείας, ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών επιπέδου championship και πάνω από 250 κατοικίες στρατηγικά τοποθετημένες σε αμφιθεατρικά σημεία. Στον Kηνυγό θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις, που θα απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, με δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών, ξενοδοχείο-σπα και οικιστική ανάπτυξη. Στον Pιζόμυλο σχεδιάζεται ένα νέο παραθαλάσσιο χωριό, κοντά στην Kαλαμάτα, όπου εκτός από την παραλία και το θαλάσσιο πάρκο, θα λειτουργήσει ένα μικρό γήπεδο γκολφ των 9 οπών, όπως επίσης και εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια. Στον Pιζόμυλο προβλέπεται η δημιουργία πέντε ξενοδοχείων των 1.500 δωματίων, ενώ θα τεμαχιστούν και 200 οικόπεδα, για την ανάπτυξη κατοικιών. H συνολική επένδυση της οικογένειας Kωνσταντακόπουλου, υπολογίζεται σε 590 εκατ.ευρώ.

Παράλληλα κοντά στον Πύργο θα αναπτυχθεί το Olympia Resort, όπου συμμετέχουν η αυστριακή Trident Investment Group LLC και η ελληνική ξενοδοχειακή αλυσίδα Grand Hotels & Resorts S.A. Yπό τη διεύθυνση της Mandarin Oriental Hotel Group (MHOG), προωθείται η δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου 138 δωματίων, ένα γήπεδο γκολφ σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα γηπέδων Nick Faldo, γήπεδα τένις, 180 παραθεριστικές κατοικίες, συνεδριακό κέντρο και εστιατόρια, δίπλα στην παραλία, μήκους 1 χλμ. Tο ύψος της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει τα 300 εκατ.ευρώ.


Στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Aργολίδα, σχεδιάζεται το Kilada Hills Golf Resort. Tο συγκρότημα βρίσκεται κοντά στην Kοιλάδα Eρμιονίδος, στο Πόρτο Xέλι και θα περιλαμβάνει ένα γήπεδο 18 οπών, ξενοδοχείο, 245 διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας 24.835 τ.μ., κατανεμημένα σε τρία «χωριά» και 70 ιδιωτικές βίλες πολυτελείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 109 εκατ.ευρώ. Άλλο ένα σχέδιο στα Iόνια Nησιά αφορά το νησί Αρκούδι, που βρίσκεται βόρεια της Κεφαλλονιάς. Στο Αρκούδι προγραμματίζεται μία επένδυση της τάξεως των 100 εκατ.ευρώ, από την οποία θα δημιουργηθούν 300 θέσεις απασχόλησης. Θα περιλαμβάνει μία έκταση 4.000 στρεμμάτων, αποτελούμενη από 140 υπερπολυτελείς κατοικίες, μία μαρίνα, κέντρο θαλασσοθεραπείας και γήπεδο γκολφ 18 οπών, όπως επίσης και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Επικεφαλής της επένδυσης είναι ο επιχειρηματίας κ.Γιώργος Σταυρόπουλος. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που σχεδιάζονται αυτήν την περίοδο στην χώρα, μιας και δημιουργείται ένας νέος αυτοτελής τουριστικός προορισμός.


Τρεις επενδύσεις σχεδιάζονται και στο νομό Μαγνησίας όπου φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε προορισμό για τους απανταχού οπαδούς του γκολφ. Η πιο μεγάλη από τις προγραμματισμένες επενδύσεις αφορά την περιοχή του Ιολκού, όπου εκτός από το γήπεδο, δημιουργείται ξενοδοχείο πέντε αστέρων 150 δωματίων, πολυτελείς βίλες, συνεδριακό κέντρο, ελικοδρόμιο, κέντρο θαλασσοθεραπείας και μαρίνα με 150 θέσεις. Η επένδυση ανέρχεται σε 250 εκατ.ευρώ. Επιπλέον 200 εκατ.ευρώ προβλέπεται να επενδυθούν στο χωριό Νιες του Πηλίου στην επαρχία του Αλμυρού, για την δημιουργία ξενοδοχείο πέντε αστέρων, δεκάδες πολυτελείς βίλες, συνεδριακό και ένα συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων και ιππασίας. Επίσης κοντά στο Βόλο, σχεδιάζεται η δημιουργία του Apollo Golf & Spa Resort, από έναν όμιλο επενδυτών, επικεφαλής του οποίου έχει τοποθετηθεί Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας από τη Φλόριδα των ΗΠΑ. Πέραν ασφαλώς του γηπέδου γκολφ, θα αναπτυχθεί ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, μπάνγκαλοους, κέντρο θαλασσοθεραπείας και συνεδριακό, μαρίνα και αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης υπολογίζεται σε 123 εκατ.ευρώ.

Στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας

Παράλληλα, σημαντική επένδυση θα πραγματοποιηθεί και στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, όπου θα κατασκευαστεί το Belltower Golf and Residential Development, που διαχειρίζεται και υλοποιείται από την αυστραλιανή Albatross Investments & Developments, ελληνοαυστραλού επιχειρηματία. Στο θέρετρο θα δημιουργηθεί γήπεδο γκολφ 27 οπών, ξενοδοχείο 200 δωματίων, εστιατόρια, μπαρ, spa, γυμναστήριο, συνεδριακό κέντρο, ακαδημίες τέννις και ποδοσφαίρου και 300 παραθεριστικές κατοικίες. H επένδυση για την δημιουργία του Belltower ανέρχεται σε 180 εκατ.ευρώ.

Εντωμεταξύ κατατίθεται άμεσα η προκήρυξη για διαγωνισμό από την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) για την ανάπλαση και επαναλειτουργία του γηπέδου γκολφ στην παραλιακή περιοχή της Αφάντου στη Ρόδο. Ο μελλοντικός επενδυτής εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περί τα 100-150 εκατ.ευρώ για τον πλήρη εκσυγχρονισμό της έκτασης και την προσθήκη νέων εγκαταστάσεων.

Αττική

Όσο αφορά σε επενδύσεις στην Αττική, πρόκειται να υλοποιηθεί επένδυση στη Μαλέζς κοντά στον Αυλώνα και ειδικότερα το Golf Omega, όπου θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.000 στρεμμάτων. Ιδιοκτήτης του οικοπέδου, που βρίσκεται κοντά στην εθνική οδο Αθηνών-Λαμίας, είναι η Τοπική Συνεταιριστική Ένωση Αυλώνας.
Σχέδια για γήπεδο γκολφ φέρεται να τρέφει και η διοίκηση του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος, η οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει έκταση 1.600 στρεμμάτων, πέριξ του αεροδρομίου, για την ανάπτυξη γηπέδου, που θα βρίσκεται στο κέντρο μιας σύγχρονης οικιστικής, γραφειακής και εμπορικής περιοχής. Παράλληλα, μελετάται ο εκσυγχρονισμός και επέκταση του γηπέδου γκολφ στη Γλυφάδα, με τη δημιουργία ενός δεύτερου γηπέδου στα δυτικά του Ελληνικού, εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού. Αντίστοιχα σχέδια υπάρχουν και για την Αντίπολη, κοντά στη Χαλκίδα.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον

Δεν είναι όμως ο τρόπος χάραξης της τουριστικής πολιτικής της χώρας που έχει οδηγήσεις τις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης, της Χαλκιδικής και της Μεσσηνίας να αντιδρούν σθεναρά στην προοπτική κατασκευής νέων γηπέδων γκολφ. Η βασική αντίρρηση συνοψίζεται στο ότι οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας δεν «σηκώνουν» ανάλογες επενδύσεις. Όπως τονίζει o περιβαλλοντολόγος κ. Γενναίος Σαρδέλης, «έχει βρεθεί ότι ένα γήπεδο γκολφ καταναλώνει ετησίως περί το 1 εκατ. κυβ. μέτρα νερό, δηλαδή όσο απαιτείται για 370 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων ή για την υδροδότηση μιας πόλης 11.000 κατοίκων». Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι επιπρόσθετα, για τη συντήρηση του χλοοτάπητα των γηπέδων απαιτείται εντατική χρήση φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα τη ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Σύμφωνα με το Worldwatch Institute, στα γήπεδα γκολφ χρησιμοποιείται περίπου 6 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ζιζανιοκτόνων απ’ ό,τι σε αντίστοιχη αγροτική έκταση. Έρευνα στα βρετανικά γήπεδα έδειξε συγκέντρωση φωσφορικών λιπασμάτων πάνω από τα επιτρεπτά όρια στο 99% των περιπτώσεων.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες γκαζόν, οι οποίες απαιτούν λιγότερη συντήρηση. Οι επιπτώσεις, ωστόσο, από τη χρήση μεταλλαγμένου χλοοτάπητα είναι σοβαρές, καθώς η γύρη μπορεί να μεταφερθεί πολλά χιλιόμετρα μακριά, σε καλλιεργήσιμες ή άλλες εκτάσεις. «Το γκολφ απομυζά το οικοσύστημα στο οποίο γεννήθηκε», τόνισε σε σχετική ημερίδα στην Κρήτη ο Ολιβερ Ράκχαμ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Cambridge.

Η ιστορία του γκολφ

Η ιστορία του γκολφ αρχίζει στα μέσα του 15ου αιώνα στην ανατολική ακτή της Σκωτίας. Μερικοί ιστορικοί μας γυρίζουν πίσω στην αρχαία Ρώμη για να πιθανολογήσουν ότι το γκολφ των Ρωμαίων ήταν ένα παιχνίδι που ονομαζόταν paganica, το οποίοι οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι το διέδωσαν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόδρομος του παιχνιδιού θεωρείται το cambuca που παιζόταν στην Αγγλία στα μέσα του 14ου αιώνα και το jeu de mail που παιζόταν στην νότιο Γαλλία. Μία άλλη παραλλαγή του ήταν το chole το οποίο χρονολογείται στα μέσα του δεκάτου τετάρτου αιώνα και παιζόταν στο Βέλγιο και στη Γαλλία. Η Ολλανδία διεκδικεί την πατρότητα του γκολφ. Η επιχειρηματολογία ανάγεται στο παιχνίδι κολβεν (kolven) ή kolf το οποίο παίχτηκε στην βόρεια Ολλανδία. Αλλά ενώ το όνομα του παιχνιδιού βοηθάει τη διεκδίκηση αυτή των Ολλανδών, η ομοιότητα του παιχνιδιού προς το γκολφ είναι περιορισμένη.
Το παιχνίδι του γκολφ σε μια πρωτόγονη μορφή του άρχισε κατά βάση στη Σκωτία. Κατά μία θεωρία οι ψαράδες των ανατολικών ακτών της Σκωτίας επιστρέφοντας σπίτι βρήκαν ένα ευχάριστο τρόπο να περνάνε την ώρα τους με το να τοποθετούν στρογγυλά χαλίκια θάλασσας πάνω σε χορτάρι που εξείχε και να τα χτυπάνε προς τα μπρος με ξύλα-μπαστούνια. Με λίγη φαντασία μπορούμε να δούμε εδώ πως εμφανίζεται η έννοια του bunker στη πρωτόγονη μορφή του. Αυτή η απασχόληση εξελίχθηκε αργότερα στο γνωστό μας γκολφ.
Στο Saint Andrews αρχίζει να παίζεται το γκολφ στις αρχές του 16ου αιώνα και από εκεί να επεκτείνεται στο εσωτερικό της χώρας.
Παρά την δημοτικότητα του γκολφ θα έπρεπε να περάσουν 150 χρόνια πριν να γίνουν οι προσπάθειες για να αποκτήσει το παιχνίδι την κατάλληλη οργανωτική δομή.
Τα πρώτα γήπεδα γκολφ δεν ήταν σαν τα σημερινά. Δεν υπήρχαν greens για putting ούτε tees. Η τρύπα ήταν σαν ένα λάκκος ο οποίος περιείχε υγρή άμμο. Το πρώτο golf club για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα είναι το The Gentlemen Golfers of Leith που έγινε αργότερα the Honorable Company of Edinburg Golfers και ιδρύθηκε το 1744.
Καθώς το γκολφ γινόταν δημοφιλές εξαπλώθηκε αρχικά στις κάτω χώρες με τις οποίες οι Σκοτσέζοι είχαν εμπορικούς δεσμούς αλλά και στη Γαλλία και τελικά σε κάθε χώρα στον κόσμο. Το 1888 αρχίζει η κατασκευή του πρώτου γηπέδου γκολφ στον βορρά των ΗΠΑ και τον ίδιο χρόνο ιδρύθηκε το St Andrew’s Golf Club. Το όνομα διαφέρει από το St Andrews της Σκωτίας από τη χρήση αποστρόφου. Το 1894 σχηματίζεται τοUnited States Golf Association από πέντε νέα golf-clubs.
Στον Καναδά το γκολφ είχε πιο αργή εξάπλωση αν και το πρώτο golf-club χρονολογείται το 1873. Στους Σκοτσέζους οφείλεται η εξάπλωση του γκολφ στην Άπω Ανατολή ιδιαίτερα στις χώρες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Στην ηπειρωτική Ευρώπη το Golf Club de Pau Στη νοτιοδυτική Γαλλία είναι το πιο παλιό club (ιδρύθηκε το 1856).
Στο Βέλγιο το 1888 δημιουργήθηκε το Royal Antwerp Club και στην Ολλανδία στο τέλος του 19ου αιώνα το Ροζεντελς club.


Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε γήπεδα γκολφ 18 οπών, καθώς και ένα γήπεδο 9 οπών

Γλυφάδα Golf Club

Με πολλές διεθνείς οργανώσεις στο ενεργητικό του, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Γκολφ του 1979 και τους Μεσογειακούς Αγώνες Γκολφ του 1991, αρκετές… επιφανείς προσωπικότητες ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες του και μια ιστορία τεσσάρων δεκαετιών, το Γήπεδο Γκολφ της Γλυφάδας, τουλάχιστον για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, δε χρειάζεται συστάσεις.

Σε μια καταπράσινη έκταση με λόφους, διαμορφωμένη με δέντρα και θάμνους, καθώς και πληθώρα βοηθητικών εγκαταστάσεων, όπως driving range για προπόνηση, club house και κατάστημα με είδη γκολφ, οι Αθηναίοι golfers μπορούν να εξασκηθούν είτε ως guests είτε εγγραφόμενοι ως μέλη στο golf club. Η εγγραφή στο club κοστίζει 350 ευρώ, ενώ η χρήση του γηπέδου για τα μέλη τιμάται στα 75 ευρώ και για τους guests στα 150 ευρώ. Οι νέοι έως 35 ετών έχουν σημαντικές εκπτώσεις στις παραπάνω τιμές.

Γήπεδο Γκολφ Κέρκυρας

Χαρακτηρισμένο –όχι άδικα– ένα από τα ομορφότερα γήπεδα γκολφ της Ευρώπης, το Γήπεδο της Κέρκυρας βρίσκεται σε μια καταπράσινη έκταση, στην Κοιλάδα Ρόπα, στο κέντρο του νησιού. Μικροί λόφοι, καταγάλανες λίμνες και ένα club house κτισμένο με τοπική πέτρα συνθέτουν το ειδυλλιακό σκηνικό που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το 1973 ο Βρετανός αρχιτέκτονας γκολφ Donald Herradine.

Στις εγκαταστάσεις του γηπέδου φιλοξενείται ο Όμιλος Γκολφ Κέρκυρας, ο οποίος λειτουργεί και ακαδημία γκολφ για παιδιά από 8 έως 18 ετών. Οι επισκέπτες του γηπέδου πληρώνουν την πρώτη φορά το ”greenfee” των 55 ευρώ, ενώ οι τιμές μειώνονται για κάθε επόμενη επίσκεψη. Επίσης, διατίθεται ημερήσιο και εβδομαδιαίο greenfee στα 90 και 199 ευρώ αντίστοιχα.

Γήπεδο Γκολφ Κρήτης

Το νεότερο μέλος της ελληνικής οικογένειας γηπέδων γκολφ βρίσκεται στη Χερσόνησο της Κρήτης. Σχεδιασμένο από την PGA Design Consulting στη Μεγάλη Βρετανία, άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον Οκτώβριο του 2003. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται double-ended σκεπαστή έκταση 300 γιαρδών για driving, χώρο για εξάσκηση στο short game και δύο practice greens.

Εδώ λειτουργεί επίσης Ακαδημία Γκολφ για εφήβους και ενήλικες. Το greenfee ανέρχεται στα 67 ευρώ για την υψηλή σαιζόν, από Απρίλιο έως και Οκτώβριο, ενώ για τη χαμηλή σαιζόν η αντίστοιχη τιμή είναι 59 ευρώ. Διατίθενται επίσης πακέτα 3 και 5 γύρων, στα 185 (162 για τη χαμηλή σαιζόν) και 295 (259 το χειμώνα) ευρώ αντίστοιχα. Μειωμένες είναι οι τιμές για τα παιδιά και τους νέους έως 25 ετών, καθώς και κατά τις απογευματινές ώρες –από τις 17.00 και μετά.

Γήπεδο Γκολφ Αφάντου

Το γήπεδο γκολφ της Ρόδου σχεδιάστηκε από τον Donald Herradine και άνοιξε τις πόρτες του το Μάιο του 1973. Βρίσκεται στον κόλπο Αφάντου, κοντά σε καταγάλανες παραλίες και μόλις 20 χιλιόμετρα από τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται club house, practice range και practice green.

Τον Ιούλιο του 2007 το Γήπεδο Γκολφ Αφάντου θα φιλοξενήσει τους αγώνες γκολφ στα πλαίσια των Island Games 2007. Το Γήπεδο προσφέρει ετήσια συνδρομή προς 500 ευρώ, ενώ ο γύρος κοστίζει 17 ευρώ τη χαμηλή περίοδο και 35 ευρώ την υψηλή. Διατίθεται, τέλος, και εβδομαδιαίο πακέτο, προς 100 και 200 ευρώ αντίστοιχα.

Γήπεδο Γκολφ Πόρτο Καρράς

Στις εγκαταστάσεις του Porto Carras Grand Resort φιλοξενείται το έκτασης 770 στρεμμάτων γήπεδο γκολφ, το οποίο σχεδιάστηκε από τους Cornish και William Robinson σαν γήπεδο 9 οπών. Μετά τον επανασχεδιασμό του Roy Machary το 2003, λειτουργεί σαν γήπεδο 18 τρυπών. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται club house, practice range, practice green και κατάστημα ειδών γκολφ.

Το γήπεδο γκολφ του Πόρτο Καρράς είναι ιδανικό τόσο για πεπειραμένους παίκτες, όσο και για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το άθλημα μέσω των ομαδικών και ατομικών μαθημάτων που διοργανώνονται εδώ. Η ετήσια συνδρομή ανέρχεται στα 1000 ευρώ, ενώ το greenfee για ένα γύρο θα σας κοστίσει 40 ευρώ τη χαμηλή περίοδο (15/6 – 15/9) και 50 ευρώ την υψηλή περίοδο (16/9 – 15/6). Διατίθενται, επίσης, και πακέτα 7 και 14 γύρων, από 240 και 440 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για τους πελάτες των ξενοδοχείων του συγκροτήματος ισχύουν ειδικές εκπτώσεις.

Γήπεδο Γκολφ Πόρτο Ελούντα

Στις εγκαταστάσεις του Πόρτο Ελούντα Deluxe Resort λειτουργεί, από το 1996, το σχεδιασμένο από τον Chris Pittman γήπεδο γκολφ 9 τρυπών. Σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του λόφου, με πανοραμική θέα στον Κόλπο του Μιραμπέλο, το Γήπεδο περιλαμβάνει club house, κατάστημα και Ακαδημία Γκολφ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕΘΑΝΑ

Τα πάρκα στην Αθήνα...

Ο Dimello γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ με ένα Masterclass γνώσης και δημιουργίας