ΜΕΘΑΝΑ

Μέθανα

Στο Ηφαίστειο...

Δημοσιεύτηκε: TA NEA

«Στριμωγμένη» ανάμεσα στα πανέμορφα νησάκια του Αργοσαρωνικού, η ηφαιστειογενής χερσόνησος των Μεθάνων μοιάζει και αυτή περισσότερο με νησί, παρά με ηπειρωτική χώρα. Το χρώμα της φύσης, τα πανέμορφα δρομάκια στα μικρά ή και μεγαλύτερα χωριά της, τα γραφικά σπίτια αλλά και η φιλοξενία των ανθρώπων, συνηγορούν ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί.
Περπατώντας στα Μέθανα, ανεβαίνοντας στο ηφαίστειο, χαλαρώνοντας στις παραλίες, μιλώντας με τους ανθρώπους, εύκολα θα καταλάβει κανείς ότι εδώ η ζωή κυλάει με άλλη ταχύτητα. Λες και η ηφαιστειογενής λάβα που ξεχύθηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια μετέφερε κάτι πολύτιμο στη φιλοσοφία των ανθρώπων. Την υπομονή και την απόλαυση της κάθε στιγμής. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι εδώ είναι πιο εύκολο για κάποιον να καταλάβει τη δύναμη της φύσης και την αδυναμία του ανθρώπου να ανατρέψει εκείνα που η φύση έχει ορίσει.
Είναι γύρω στις έξι το πρωί, όταν ο ήλιος ξεπροβάλλει μέσα από τη θάλασσα, όταν η ομάδα πεζοπορίας είναι έτοιμη να ξεκινήσει το οδοιπορικό της στο πανέμορφο τούτο τόπο. Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επισκέπτονται τη χερσόνησο για να θαυμάσουν από κοντά τη μοναδική εικόνα του ηφαιστείου. Και για να δεις το ηφαίστειο, τη μαγεία και τη δύναμη της φύσης, πρέπει να περπατήσεις, να σκαρφαλώσεις, να παρατηρήσεις…

Ιστορία 7000 ετών

Τα ευρήματα, μαρτυρούν ότι κατοικείται από την αρχαιότητα ενώ σε διάφορες κείμενα, έχει βρεθεί να αναφέρεται ως Μεθάνη, Μεθήνη, αλλά και Μεθώνη. Στη θέση Παλαιόκαστρο σώζονται τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων. Όπως φαίνεται από τα ευρήματα, η περιοχή κατοικούνταν συνεχώς από την εποχή του λίθου, δηλαδή το 5.000 π.Χ.

Οι Ίωνες κατοίκησαν τη χερσόνησο, τη Μυκηναϊκή εποχή και τότε ιδρύθηκαν οι οικισμοί στο Μεγαλοχώρι, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στο Θρονί. Η έκρηξη του ηφαιστείου, που τοποθετείται γύρω στα μέσα του 3ου π.Χ. αιώνα, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη χερσόνησο των Μεθάνων. Τότε, τα Μέθανα πέρασαν στην κυριαρχία της Αιγύπτου, όπου και παρέμειναν ως το 145 π.Χ. Τη Βυζαντινή περίοδο, από το 330 έως το 1453, στα Μέθανα υπήρχαν δύο μεγάλοι οικισμοί. Ένας στην περιοχή της Παναγίτσας κι ένας στη περιοχή του Προφήτη Ηλία. Την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν και αρκετές εκκλησίες, πολλές από τις οποίες σώζονται μέχρι και σήμερα. Το 1870, ιδρύθηκε η Λουτρόπoλη των Μεθάνων. Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα σηματοδότησε μια νέα εποχή ακμής για την περιοχή.


Ηφαίστειο


Στα κείμενά τους, ο Στράβωνας, ο Οβίδιος αλλά και ο Παυσανίας, αναφέρουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα εξαιτίας της οποίας είχαμε τη δημιουργία της χερσονήσου. Η ηφαιστειακή αυτή δραστηριότητα χρονολογείται μεταξύ του 276 και 239 π.Χ., ενώ είναι εντυπωσιακό το στοιχείο ότι μέχρι σήμερα στην περιοχή έχουν βρεθεί πάνω από 30 ηφαιστειακοί κρατήρες. Ο πιο εντυπωσιακός από όλους είναι αυτός που βρίσκεται βορειοδυτικά, πάνω από το χωριό Καμένη Χώρα, η εικόνα του οποίου μάλιστα είναι εντυπωσιακή καθώς η ηφαιστειακή λάβα σταματάει μερικά μόλις μέτρα δίπλα από τα πρώτα σπίτια του χωριού. Το ηφαίστειο αυτό δεν είναι πλέον ενεργό και ο κρατήρας του βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού. ‘Έχει διάμετρο 100 μέτρων και βάθος περίπου 50 μέτρα.

Η ανάβαση στον κρατήρα είναι μία μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσει ο καθένας που θα επισκεφθεί τη χερσόνησο. Όσο πλησιάζετε προς το σημείο της έκρηξης, θα δείτε τη φύση να γίνεται πιο άγρια ενώ «κόβει» κυριολεκτικά την ανάσα η εικόνα της ηφαιστειογενούς λάβας που απλώνεται κάτω από το βουνό σε ένα οροπέδιο. Η πεζοπορική διαδρομή που μεσολαβεί από το σημείο που θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας λίγο μετά την Καμένη Χώρα, μέχρι και τον κρατήρα έχει έντονες εναλλαγές. Αρχικά η περιοχή καλύπτεται από ένα πευκοδάσος, ενώ στη συνέχεια το πανέμορφο δάσος διακόπτεται και στα σημεία που υπάρχει η στερεοποιημένη μάζα πρωτογενούς υλικού και θειαφίου από τα έγκατα της γης δεν υπάρχει τίποτα απολύτως, δημιουργώντας μία μοναδική αντίθεση και ταυτόχρονα μία μοναδική εικόνα. Η αίσθηση που δημιουργείται είναι πραγματικά πρωτόγνωρη.

Ιαματικά Λουτρά

Οι ιαματικές πηγές της χερσονήσου των Μεθάνων, στη μακραίωνη ιστορία τους έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή με αναφορές σε αυτές από τον Παυσανία αλλά και τον Λατίνο ποιητή Οβίδιο και τον γεωγράφο Στράβωνα. Γνωστές για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, χρησιμοποιούνταν από τα αρχαία χρόνια όπως τουλάχιστον μαρτυρούν τόσο γραπτά όσο και διάφορα ευρήματα μεταξύ των οποίων και τα λείψανα δεξαμενής της ρωμαϊκής εποχής.
Μέχρι τα τέλη του 19ου αι. οι επισκέπτες των ιαματικών, έμπαιναν μέσα σε μεγάλους λάκκους στους οποίους έτρεχε απευθείας από τις πηγές το ιαματικό νερό. Στη συνέχεια και ενώ η προσέλευση των ανθρώπων μεγάλωνε κατασκευάστηκαν δώδεκα μεμονωμένες μικρές δεξαμενές και δυο κοινές μεγάλες. Το 1906 κατασκευάστηκαν δύο κτίρια με δέκα μαρμάρινους λουτήρες για τη χρήση των θερμών θειούχων λουτρών. Στο σημείο αυτό σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αι Πηγαί» το οποίο και κατασκευάστηκε το 1936. Ωστόσο μερικά χρόνια νωρίτερα, το 1930, κατασκευάστηκε το υδροθεραπευτήριο των θειούχων πηγών του δημοσίου με 40 λουτήρες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι στους σεισμούς του 1922 που έπληξαν την περιοχή, τα νερά των πηγών εξαφανίστηκαν ενώ επανήλθαν μετά από μισή περίπου ώρα και μάλιστα 1 με 2 βαθμούς θερμότερα.
Όσο αφορά στη συστηματική εκμετάλλευση των χλωρονατριούχων πηγών του Αγίου Νικολάου, αυτή άρχισε το 1904. Οχτώ χρόνια αργότερα, το 1912, κατασκευάστηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο με 16 λουτήρες, ενώ στο πλαίσιο του σχεδίου Μάρσαλ έγινε ριζική ανακαίνιση και επέκταση σύμφωνα με το πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Σήμερα τα λουτρά αυτά έχουν έχουν περάσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω και να βοηθήσουν στην τουριστική και συνεπώς οικονομική αναβάθμιση της περιοχής.


Οι θερμοκρασίες των υδάτων που αναβλύζουν από τις ρωγμές του εδάφους ποικίλουν ανάλογα με τη σύνθεση του ιαματικού νερού, ενώ διαφορετικές είναι και οι ευεργετικές ιδιότητες του καθενός. Ειδικότερα η λουτροθεραπεία στις πηγές του Αγίου Νικολάου ενδείκνυται για ρευματικά και παθήσεις των νεύρων ενώ οι πηγές του Αγίου Νικολάου που είναι χλωρονατριούχες είναι κατάλληλες για χρόνιους ρευματισμούς, γυναικολογικές παθήσεις, νευρολογικά, κοπώσεις, ισχυαλγίας κ.α.

Αθλητικές δραστηριότητες

Σημαντικές είναι οι επιλογές αθλητικών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων που παρέχουν τα Μέθανα στον επισκέπτη. Λειτουργούν γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις και βόλεϊ, ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, θερινά τμήματα μπάσκετ με έμπειρους προπονητές, ενώ οργανώνονται και θερινοί αγώνες στο ίδιο άθλημα. Επίσης λειτουργεί ναυτικός όμιλος με συμμετοχές σε αγώνες ιστιοπλοϊας, κανόε - καγιάκ κ.ά., ενώ στις παραλίες της χερσονήσου ο επισκέπτης, εκτός από το κολύμπι και το ψάρεμα, μπορεί να ασχοληθεί και με άλλες δραστηριότητες, όπως ελεύθερη κατάδυση, ιστιοπλοϊα, wind surfing κ.ά.



Παραλίες
Οργανωμένες ή μη, πολυσύχναστες ή ερημικές, στη Χερσόνησο των Μεθάνων έχετε να επιλέξετε παραλίες ανάλογα με τη διάθεσή σας. Γαλήνιοι όρμοι, βραχώδεις ακτές, μεγαλύτερες ή μικρότερες παραλίες, προσφέρονται για κολύμπι, ψάρεμα, χαλάρωση και κάδε είδους θαλάσσια αθλήματα και δραστηριότητες.

Οργανωμένες

Λημνιώνας


Βόρεια της πόλης των Μεθάνων υπάρχει η παραλία του Λιμνιώνα. Πρόκειται για έναν πανέμορφο κόλπο, με γαλαζοπράσινα νερά, αμμώδη παραλία με βότσαλα, που ξεπροβάλλει σε ένα κατάφυτο περιβάλλον. Προσεγγίζοντας την παραλία θα έχετε την δυνατότητα να την δείτε από ψηλά σε όλο της το μήκος. Εδώ λειτουργεί το γνωστό beach bar της περιοχής, το La Playa.

Νησάκι


Μία στενή λωρίδα γης που ενώνει τα Μέθανα με την περιοχή που ονομάζεται νησάκι, είναι και η ομώνυμη παραλία. Αρκετά μεγάλη σε μήκος, φιλοξενεί αρκετό κόσμο που επισκέπτεται τα Μέθανα για διακοπές. Εδώ λειτουργεί το πολύ όμορφο beach bar La Isla, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σα και στη συνέχει αν ξεκουραστείτε στους πανέμορφους καναπέδες του και στις ξαπλώστρες. Το βράδυ, μπείτε στο ρυθμό της μουσικής με τα πιο «δυνατά» κομμάτια ξένης μουσικής.

Άγιος Νικόλαος - Μέθανα


Πρόκειται για μία πολύ μικρή παραλία πριν καλά – καλά βγείτε από τα Μέθανα. Στη Βόρεια πλευρά της πόλης και ακριβώς μπροστά από τα ραδιούχα ιαματικά λουτρά βρίσκεται η παραλία του Αγίου Νικολάου. Μάλιστα στη μία άκρη της μικρής αυτής παραλίας υπάρχει και μία λαξευμένη κολυμπήθρα όπου εδώ τα νερά είναι ραδιούχα και αρκετή είναι εκείνοι – κυρίως γυναίκες – που την χρησιμοποιούν.

Με εύκολη πρόσβαση

Αγίου Νικολάου Μούσχας


Η παραλία του Αγίου Νικολάου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα καταγάλανα νερά της αλλά και με τα βότσαλα που έχουν δημιουργηθεί από υλικό του ηφαιστείου. Στην παραλία έχουν τοποθετηθεί μερικές ομπρέλες και υπάρχει και ντουζ. Η θάλασσα βαθαίνει ομαλά.

Αγίου Γεωργίου

Στην μία πλευρά ενός μικρού κλειστού λιμανιού βρίσκεται η παραλία του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στο ναό του Αγίου. Είναι ρηχή θάλασσα κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ στην άκρη έχει άμμο και βότσαλα.


Για ανακάλυψη

Φωφλάκα

Παραλία κατάλληλη για αυτούς που ασχολούνται με το ψαροντούφεκο. Είναι ένας πολύ μικρός κόλπος που δημιουργεί μία μικρή παραλία με βότσαλο ανάμεσα σε βράχια. Εκεί είναι τοποθετημένες τρεις ξύλινες ομπρέλες.

Λημνιώνα Κυψέλης

Μία πάρα πολύ μικρή παραλία, χωρίς να έχει να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο, με αρκετά μεγάλες πέτρες.

Οδικές Διαδρομές

1. Μέθανα – Δριτσέικα – Ηφαίστειο

Ξεκινώντας από το κέντρο των Μεθάνων, ακολουθείτε τις πινακίδες προς Ηφαίστειο. Ο δρόμος στην αρχή είναι ανηφορικός και πολύ σύντομα πριν τα 500 πρώτα μέτρα της διαδρομής, θα έχετε πανοραμική εικόνα των Μεθάνων και φυσικά και της θάλασσας. Ακριβώς απέναντι φαίνεται ο Πόρος. Εξάλλου είναι πολύ μικρή η απόσταση που χωρίζει τις δύο περιοχές. Έχετε ήδη φτάσει στο συνοικισμό Δριτσέικα. Αμέσως μετά στη διασταύρωση που θα συναντήσετε πρέπει να κινηθείτε ευθεία προς Μεγαλοχώρι και Αρχαία Ακρόπολη. Φτάνετε στο οροπέδιο Θρονί, και αμέσως μόλις τελειώσει το οροπέδιο και κινηθείτε πάλι ανηφορικά, θα ξεπροβάλλει μπροστά σας η Πελοπόννησος και ο Κόλπος της Επιδαύρου. Περνάτε πάνω από τις παραλίες του Παλαιοκάστρου, δίπλα από το Βαθύ και στη συνέχεια διασχίζετε το Μεγαλοχώρι. Αφήνετε πίσω σας το νεκροταφείο και 1,5 περίπου χλμ. μετά, στην είσοδο του Βαθέως, ακολουθείτε τη σήμανση για Καμένη Χώρα (Κρατήρας). Αν σταματήσετε ύστερα από 250 περίπου μέτρα θα έχετε την ευκαιρία από την άκρη του δρόμου να δείτε το πανέμορφο λιμανάκι στο Βαθύ, από ψηλά. Μετά από 4 χλμ. ανάβασης, έχετε φτάσει στο χωριό Καμμένη Χώρα ή Καημένη. Διασχίζετε το χωριό και ύστερα από 500 ακόμη μέτρα τελειώνει η άσφαλτος. Εκεί αφήνετε το αυτοκίνητό σας και ξεκινάει μικρό μονοπάτι για το ηφαίστειο (βλ. Πεζοπορίες).

2. Μέθανα – Κυψέλη – Αγ. Θεόδωροι – Κουνουπίτσα – Μακρύλογγος

Ξεκινώντας από Μέθανα, λίγο πριν από τα ραδιούχα λουτρά, παίρνετε το δρόμο που ανηφορίζει προς Κυψέλη. Ο δρόμος, περνάει ψηλά πάνω από τη θάλασσα ενώ όταν θα έχετε διανύσει περίπου 2,5 χλμ θα περάσετε από την περιοχή του σκουπιδότοπου. Στα 3 χλμ ακριβώς από την αρχή της διαδρομής θα συναντήσετε μία διασταύρωση. Εκεί πρέπει να κινηθείτε αριστερά προς Κυψέλη. Ο δρόμος δεξιά οδηγεί στις παραλίες Αγ. Νικόλα, Λιμνιώνα Κυψέλης και Φωφλάκα. Σε 2 χλμ. από τη διασταύρωση θα φτάσετε στην Κυψέλη. Περνώντας μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου συνεχίζετε ευθεία, ενώ δεξιά έχει πολύ ωραία θέα προς την Αίγινα. Ο δρόμος γίνεται κατηφορικός και 1,8 χλμ μετά την Κυψέλη συναντάτε το γραφικό χωριουδάκι Άγιοι Θεόδωροι με απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Ο λόφος πάνω από το χωριό είναι γεμάτος με αναβαθμίδες οι οποίες μετατρέπουν τις εκτάσεις αυτές σε καλλιεργήσιμες αλλά και προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση. Βγαίνοντας από το χωριό αν κοιτάξετε δεξιά μέσα στη θάλασσα θα δείτε το λεγόμενο «πετροκάραβο». Πρόκειται για μία συστάδα βράχων μέσα στη θάλασσα που όπως φαίνονται από μακριά δίνουν την εικόνα ενός καραβιού. Βέβαια αυτό φαίνεται και από άλλα σημεία αλλά από εδώ έχει την καλύτερη οπτική όσο αφορά στην ετυμολογία της λέξης. Απέναντι είναι το Αγγίστρι. Στα 2,1 χλμ από τους Αγίους Θεοδώρους, υπάρχει διασταύρωση όπου θα συνεχίσετε ευθεία για Κουνουπίτσα. Δεξιά οδηγεί στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Περίπου 1,4 χλμ μετά τη διασταύρωση είναι το χωριό. Φεύγοντας από εκεί ανηφορίζετε προς Μακρύλογγο. Ανεβαίνοντας βλέπετε πανοραμικά την Κουνουπίτσα. Στα 2,3 χλμ. θα συναντήσετε αριστερά σας, την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Στη διασταύρωση που ακολουθεί στρίβετε αριστερά προς Μακρύλογγο. Δεξιά οδηγεί στο χωριό Παλαιά Λουτρά. Σε 1,3 χλμ φτάνετε στο Μακρύλογγο. Από το κιόσκι που βρίσκεται εκεί δίπλα στο δρόμο, έχει απίθανη θέα τόσο στο Αγγίστρι όσο και στην Αίγινα. Λίγο πάνω από την πλατεία η πανέμορφη εκκλησία του Ευαγγελισμού. Από εδώ μπορείτε να κατέβετε στον παραλιακό δρόμο που περνάει από Άγιο Νικόλαο.

3. Μακρύλογγος - Παλαιά Λουτρά – Άγιος Νικόλαος – Άγιος Γεώργιος – Μέθανα

Ξεκινώντας από το πολύ όμορφο χωριό του Μακρύλογγου και αφού πάρετε μερικές ανάσες θαυμάζοντας την υπέροχη θέα, κατεβαίνετε προς Κουνουπίτσα, αλλά πριν φτάσετε ακόμη στο χωριό, περίπου 2 χλμ. από Μακρύλογγο, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, στρίβετε αριστερά προς Παλαιά Λουτρά. Από τη διασταύρωση για να φτάσετε στο χωριό είναι 2 χλμ. Κατηφορίζετε προς Άγιο Νικόλαο περνώντας μέσα από μία καταπράσινη διαδρομή. Θα διανύσετε 2 επιπλέον χλμ. και ο δρόμος θα σας οδηγήσει κατευθείαν στο μικρό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου. Από εδώ θα κινηθείτε στον παραθαλάσσιο δρόμο με κατεύθυνση τον Άγιο Γεώργιο. Περνώντας ανάμεσα από ελαιώνες, και άλλα φυτά, θα φτάσετε στον συνοικισμό Δαφνίζα. Ο δρόμος από εδώ και για λίγο συνεχίζει φειδωτά ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχουν αρκετές ελιές στις οποίες έχουν ασπρίσει τους κορμούς τους. Περίπου 3 χλμ αργότερα θα φτάσετε στον Άγιο Γεώργιο, που έχει ένα πολύ όμορφο λιμανάκι. Ο δρόμος περνάει κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Συνεχίζοντας παραλιακά προς Μέθανα περνάτε πάνω από τη δεύτερη παραλία του Αγίου Γεωργίου και ανηφορίζετε. Το τοπίο είναι λίγο άγριο καθώς το μόνο που βλέπεις εδώ είναι πέτρες και μερικούς σχίνους. Αραιά και που λίγο πιο κάτω διάσπαρτα μερικά σπίτια. Στη συνέχεια ακολουθεί η παραλία Φωφλάκα ενώ μπροστά και πάνω από το δρόμο, ένας μισογκρεμισμένος ανεμόμυλος. Θα χρειαστεί να διανύσετε 4,7 χλμ από τον Άγιο Γεώργιο ώστε να βρεθείτε πάνω από τη μικρή παραλία του Λιμνιώνα Κυψέλης. Λίγα μέρα μετά βγαίνετε στο δρόμο για Μέθανα, που είναι σε 3 χλμ.



Διαδρομή 4x4


Με αφετηρία το χωματόδρομο που ξεκινάει δίπλα από το μονοπάτι, μετά το χωριό Καμμένη Χώρα, που καταλήγει στο ηφαίστειο, ξεκινάτε την ανάβαση με το τετρακίνητο όχημα. Αφού προχωρήσετε τα πρώτα 200 μέτρα της διαδρομής, θα έχετε πολύ καλή θέα προς την Καμμένη Χώρα αλλά και τη λάβα που βρίσκεται πάνω από το χωριό, σαν να προσπαθεί να το «πνίξει». Στο βάθος υπάρχουν ωραίες οπτικές της θάλασσας. Αρχικά είναι μία ήπια διαδρομή, η οποία όμως απαιτεί το τετρακίνητο όχημα. Ο δρόμος προχωράει ανάμεσα στα πεύκα, ενώ αξίζει σε κάποια σημεία να σταματήσετε να θαυμάσετε τη θέα προς το Αγγίστρι. Βρίσκεστε περίπου 2 χλμ μετά την έναρξη της διαδρομής, και κινείστε στο μέσο ενός οροπεδίου τα οποίο μάλιστα φιλοξενεί αρκετά ζώα. Αφού περάσετε το συγκεκριμένο σημείο θα βρεθείτε σε κατηφορική πορεία, όπου αριστερά σας και 3 χλμ από την έναρξη, θα διακρίνεται ένα εγκαταλελειμμένο οικισμό. Εκεί αξίζει να σταματήσετε και να σκαρφαλώσετε προς τον οικισμό ο οποίος είναι πάνω από το δρόμο. Θα δείτε μεγάλα σπίτια μισογκρεμισμένα, αλλά και το εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρος. Κάθε χρόνο τη μέρα που πανηγυρίζει η εκκλησία, έρχονται εδώ από όλη τη Χερσόνησο και αφού παρακολουθήσουν τη λειτουργία στήνουν γλέντι και τρώνε κάτω από τους γύρω σκίνους, συνήθως ψάρι.
Συνεχίζοντας στη διαδρομή και λίγα μέτρα μετά θα συναντήσετε το στόμιο μίας στέρνας, της Στέρνας του Γαμπρού (βλ. Χωρις… Μυστικά).
Περίπου 500 μέτρα πιο κάτω έχει μία διασταύρωση, την αφήνετε και οδηγείτε πάντα στον κεντρικό χωματόδρομο. Αν συνεχίσετε δεξιά θα κινηθείτε σε χωματόδρομο, ο οποίος, πολύ σύντομα, φτάνει μέχρι το μικρό εκκλησάκι του Άη Γιάννη ακριβώς πάνω από το χωριό Μεγαλοχώρι, εκεί σταμάτε κι εσείς. Σε απόσταση 7,8 χλμ από την έναρξη και ενώ θα βρίσκεστε πάνω από το χωριό Μακρύλογγος, ξεκινάει ένας τσιμεντόδρομος που καταλήγει στο χωριό. Κατεβαίνοντας μπορείτε να απολαύσετε τη θέα από το κιόσκι που βρίσκεται εκεί. Από εδώ και πέρα έχει άσφαλτο, οπότε μπορείτε είτε να κινηθείτε προς παραλία, είτε να κινηθείτε προς Μέθανα από τον εσωτερικό δρόμο.

-----------------------------
Μονοπάτια

1. Καμμένη Χώρα – Ηφαίστειο

Ίσως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και συνάμα εύκολες πεζοπορίες είναι αυτή του ηφαιστείου. Αφήνοντας το όχημά σας περίπου 500 μέτρα μετά το χωριό Καμένη Χώρα, αρχίζετε την ανάβαση από ένα μονοπάτι που βρίσκεται αριστερά στο δρόμο, πίσω από ένα κιόσκι. Στην αρχή το μονοπάτι έχει μερικά ξύλινα στηρίγματα ενώ στη συνέχεια το πλάτους 0,5 μέτρων περίπου μονοπάτι είναι καθαρό και ομαλό. Συνεχίζετε την ανάβαση και σε μερικά σημεία απαιτείται λίγο παραπάνω προσοχή ενώ το μονοπάτι στενεύει και το έδαφος είναι σαθρό λόγω και των ηφαιστειογενών πετρωμάτων. Μετά από περπάτημα 7 λεπτών έχετε ήδη ανέβει αρκετά και απολαμβάνετε τη θέα προς τη θάλασσα. Όλη αυτή την ώρα περπατάτε μέσα σε πευκοδάσος ενώ σιγα σιγα τα έντρα λιγοστεύουν χωρίς ωστόσο να εκλείπουν. Μετά από περπάτημα 12 περίπου λεπτών έχετε ήδη φτάσει στο σημείο του ηφαιστείου, και αν περπατήσετε πάνω στις θεόρατες πέτρες τότε θα φτάσετε στο σημείο του κρατήρα. Για να μην μπερδευτείτε αρκεί να ακολουθήσετε τα μπλε και κόκκινα σήματα που είναι σχεδιαμένα πάνω στις πέτρες. Στο σημείο που βρίσκεται ο κρατήρας είναι γραμμένο πάνω στο βράχο η λέξη “volcano”.


Οι παρακάτω διαδρομές είναι καταγεγραμμένες από τον περιπατητή κ. Σταύρο Κούβαρη και αποτελούν προδημοσιεύσεις μίας ενιαίας δουλειάς.

2. Χελώνα (Μεγαλοχώρι – Καμένη Χώρα)Η διαδρομή Χελώνα περιλαμβάνει την περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των οικισμών του Μεγαλοχωρίου και της Καμένης Χώρας. Η Χελώνα είναι η υψηλότερη κορυφή της Χερσονήσου των Μεθάνων (740μ.) και μαζί με τις κορυφές Τσούκα (590μ.) και Μάλιζα (629μ.) αποτελούν έναν ενιαίο ορεινό όγκο.
Αφετηρία της διαδρομής είναι το Μεγαλοχώρι, η έδρα της Αρσινόης. Ο δρόμος είναι αρκετά ανηφορικός περνάει μπροστά από λιοτρίβι, το οποίο αφήνετε αριστερά σας, και συνεχίζετε ακόμα πενήντα μέτρα, κάνοντας δεξιά και συναντώντας ένα ρέμα, οπού ανηφορίζετε μέσα στην όχθη του για να συναντήσετε μετά από δέκα μέτρα περίπου το μονοπάτι στην ανατολική πλευρά του. Πρόκειται για ένα καλοστρωμένο μονοπάτι από μεγάλες καλοδουλεμένες πέτρες, σε εξαιρετική κατάσταση, που σας οδηγεί χωρίς προβλήματα προσανατολισμού στον εγκαταλελειμμένο μικρό οικισμό της Παναγίτσας, σε υψόμετρο 550 μέτρων.
Μπαίνετε στο κεντρικό μονοπάτι και ύστερα από μισής ώρας ανηφορική πορεία φθάνετε στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, κτίσμα παλαιό, πιθανόν από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπως μαρτυρούν ελάχιστα και μικρά ανοίγματα του κτίσματος, καθώς και τα υπολείμματα από την πολύπαθη αγιογράφηση του ναού. Η διαδρομή μέχρι την Παναγίτσα διασχίζει χωράφια και πεζούλες και προσφέρει μια υπέροχη εικόνα της γύρω περιοχής, με το Ορθολίθι στην απέναντι μεριά του Κόλπου της Επιδαύρου, το Μεγαλοβούνι στο βάθος και πιο δυτικά το Αραχναίο και η Παλαιά Επίδαυρος.
Βρίσκεστε ήδη στα όρια του μικρού εγκαταλελειμμένου οικισμού της Παναγίτσας, στην καταπράσινη βάση ενός παλαιού ηφαιστειακού κρατήρα, πλούσιου κάποτε σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες. Παρατηρείστε τον τρόπο που αξιοποιήθηκε κατά το παρελθόν και το ελάχιστο ίχνος χώματος που υπάρχει, ώστε ο μικρός αυτός τόπος να καρποφορήσει και να δώσει ζωή στις λίγες οικογένειες που ζούσαν εδώ μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα. O Γ. Μηλιαράκης που επισκέφθηκε το χωριό στα 1884 μέτρησε 15 οικογένειες. Σήμερα ό,τι έχει απομείνει είναι τρία - τέσσερα παλαιά κτίσματα, σχεδόν κατεστραμμένα κι ένα μικρό κοπάδι αιγοπροβάτων να θυμίζει με τους ήχους των κουδουνιών τη ζωή που κάποτε πέρασε από εδώ.
Μετά το εκκλησάκι συνεχίζετε σε κατεστραμμένο μονοπάτι και ανηφορίζετε δυτικά με σημάδι τα τρία σπίτια που ξεχωρίζουν εύκολα πάνω από τις πεζούλες. Φτάνοντας ψηλά στα σπίτια συναντάτε χωματόδρομο, τον διασχίζετε και ακολουθείτε το μονοπάτι που καταλήγει σε μικρό πλάτωμα. Κάνετε δεξιά σε μικρά χωράφια μέχρι το σημείο που υπάρχει ένας μικρός κατακρημνισμός που ανηφορίζει στα αριστερά μας. Ανεβαίνετε πατώντας στα όριά του με τα χωράφια, περνάτε από ένα χαρακτηριστικό πεύκο στα δεξιά σας και στη συνέχεια, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, το μονοπάτι το οποίο και σας βγάζει σε ένα μικρό διάσελο.
Έχετε ανέβει στα 690μ., στη θέση Σπατέσσι, ανάμεσα στις μικρές κορυφές της χελώνας και της Τσούκας και συνεχίζετε κατηφορίζοντας μέσα σ΄ ένα πλούσιο από βλάστηση πευκοδάσος, μέχρι τη θέση Μακρύλογγος στα 550μ. περίπου. Το μονοπάτι βγαίνει σε αγροτικό δρόμο. Περνάτε αριστερά από μια πλατειά στέρνα και συνεχίζετε κατηφορικά προς τον έρημο οικισμό της Στέρνας Γαμπρού, όπου σας οδηγεί ένα λιθόστρωτο μονοπάτι μερικών δεκάδων μέτρων, εντυπωσιακό όμως λόγω του μεγάλου πλάτους και της φροντισμένης κατασκευής του.
Αφού μπείτε στον οικισμό, που αποτελείται από ένα μικρό αριθμό κατεστραμμένων σπιτιών -διασώζεται μόνο το εκκλησάκι της Ζωοδόχου- συναντάτε τη στέρνα, στην οποία οφείλει το χωριό το όνομα του και φθάνετε σε χωράφια που διασχίζετε με κατεύθυνση βορειοδυτική προς το χωριό Καμένη Χώρα.
Συναντάτε πάλι λιθόστρωτο μονοπάτι που χαμηλώνει διαρκώς με πολλά κάγκελα. Ακριβώς απέναντι σας βλέπετε τη νότια πλαγιά του κεντρικού ηφαιστειακού κώνου της Χερσονήσου των Μεθάνων, στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένο το γραφικό χωριουδάκι της Καημένης, το οποίο είναι παραφθορά της Καμένης, όνομα που πήρε λόγω του μαύρου ηφαιστειακού πετρώματος που απλόχερα η φύση συσσώρευσε γύρω της.
Προσοχή όμως, γιατί προς το τέλος της διαδρομής συναντάτε μικρή μισοσβησμένη πινακίδα, όπου αναγράφεται η πορεία προς το ηφαίστειο και είναι τοποθετημένη στη διχάλα του κεντρικού μονοπατιού, που ξεκινάει από το χωριό και διχοτομείται στο σημείο της πινακίδας σε δύο τμήματα: το ένα προς το ηφαίστειο και το άλλο προς Στέρνα Γαμπρού. Μετά τη διασταύρωση, σε δέκα περίπου λεπτά, φθάνετε στην Καμένη Χώρα. Αξίζει να επισκεφθείτε τα φυσικά «ψυγεία» στο χωριό και βρίσκονται στην πλαγιά του ηφαιστείου και που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για τη διατήρηση τροφίμων, κρασιού και άλλων ευπαθών προϊόντων. (βλ. Χωρίς… Μυστικά)

Μπορείτε να επισκεφθείτε το ηφαίστειο πριν καταλήξετε στο χωριό, στρίβοντας δεξιά στο σημείο όπου είναι τοποθετημένη η πινακίδα που αναφέραμε πιο πάνω. Από την πινακίδα, η απόσταση προς την κορυφή του ηφαιστείου είναι περίπου τριάντα λεπτά. Η μικρή αυτή ανάβαση στο σβησμένο πια ηφαίστειο αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία, αφού περπατάμε μέσα σε πλούσιο πευκοδάσος και μπορούμε να περιπλανηθούμε ανάμεσα στους τεράστιους όγκους μαύρης πέτρας, που καλύπτουν σε μεγάλη έκταση την επιφάνεια του χώρου και να γνωρίσουμε ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές λεπτομέρειες της άγριας αλλά ήσυχης αυτής γωνιάς των Μεθάνων.

Από τη κορυφή του ηφαιστείου μπορούμε να θαυμάσουμε τη γαλάζια θάλασσα του Αργοσαρωνικού με το καταπράσινο Αγκίστρι απέναντι μας και τα Γεράνεια Όρη στο βάθος του ορίζοντα.

3. Μακρύλογγος- Προφήτης Ηλίας

Το χωριό Μακρύλογγος είναι χτισμένο σε υψόμετρο 398 μ. βορειοδυτικά της πόλης των Μεθάνων, προσφέρει εξαιρετική θέα προς τον Αργοσαρωνικό και τα νότια παράλια της Αττικής μέχρι το Σούνιο. Είναι γνωστό και ως Πάνω Μούσκα, ως Κάτω Μούσκα αναφέρεται ο μικρός οικισμός βορειότερα του Μακρύλογγου που ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του Μπάτη, αυτού του μεγάλου συνθέτη του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Φτάνετε στην πλατεία του Μακρύλογγου, απολαμβάνετε τις υπέροχες εικόνες της θάλασσας και των νησιών του Αργοσαρωνικού στο μικρό κιόσκι της πλατείας, και αφού πάρετε τις ανάσες σας μπαίνετε αριστερά σε μικρό δρόμο διασχίζοντας το χωριό με κατεύθυνση νότια.
Ο δρόμος σύντομα κλείνει σε μονοπάτι στο ύψος περίπου του μικρού νεκροταφείου αριστερά σας. Γύρω σας σε σχήμα πετάλου υψώνονται οι δασωμένες κορφές Χέρωμα και Πρ. Ηλίας και δεξιά σας ο βυθισμένος σχεδόν κρατήρας του Μακρύλογγου, ο οποίος μετά από αιώνες δουλειάς έχει μετατραπεί σε εύφορο τόπο. Αν είστε τυχεροί μπορείτε να δοκιμάσετε τους χυμώδεις καρπούς του που ωριμάζουν χωρίς ίχνος νερού.
Το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει, σε πολλά σημεία συναντάτε τις παλιές επίπεδες πέτρες του λιθόστρωτου, αλλού όχι, όμως η πορεία σας συνεχίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα προσανατολισμού ή βατότητας.
Μετά από είκοσι περίπου λεπτά διασχίζετε κάθετα χωματόδρομο και περνάτε στην άλλη πλευρά του δρόμου όπου θα βρείτε ξανά το μονοπάτι. Είναι ευτύχημα που οι κατασκευαστές του δρόμου φρόντισαν να μην καταστρέψουν αυτό το όμορφο μονοπάτι, μπράβο τους.
Συνεχίζετε με ανήφορο, μπροστά στο βάθος διακρίνεται ένα μικρό στέγαστρο του δασαρχείου, δεν θα φθάσετε μέχρις εκεί, το αναφέρουμε σαν ένα σημάδι που θα σας βοηθήσει να επαληθεύσετε ότι βρίσκεστε στην πορεία σας.
Σε 15 λεπτά θα συναντήσετε διασταύρωση μονοπατιών, στρίβετε δεξιά και περνάτε μέσα από ένα μικρό επίπεδο χωράφι. Προχωράτε ευθεία, με δυτική πορεία, και αρχίζετε να ανηφορίζετε, πάντα σε καλοσχηματισμένο μονοπάτι, την πλαγιά του λόφου στην κορυφή του οποίου είναι χτισμένο το μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.
Μετά την απαραίτητη στάση στον μικρό προαύλιο χώρο της εκκλησίας πρέπει οπωσδήποτε να περιδιαβείτε την μικρή κορυφή, για να μελετήσετε τα έργα των ανθρώπων, τις μικρές μεσαιωνικές στέρνες, τα ερείπια του ανεμόμυλου, τα πολλά μικρά κτίσματα και ασφαλώς την εκπληκτική θέα που απλώνεται γύρω σας.
Μην ξεχνάτε ότι, εδώ, βρίσκεστε στο ιδανικότερο σημείο για να δεί και να απολαύσει κάποιος τον Αργοσαρωνικό .


4. Καβαλάρης(κυκλική) - Κάστρο – Άγιοι Θεόδωροι – Κυψέλη – Κάστρο


Το αρχαίο κάστρο του Καβαλάρη είναι χτισμένο σε απόσταση 5500 μ. βόρεια των Μεθάνων, στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στο γραφικό λιμανάκι του Αγ. Γεωργίου. Στέκει αιώνες στην κορυφή χαμηλού λόφου, σε ύψος 68 μ. πάνω από τη θάλασσα. Πρόκειται για έναν μικρό ελληνιστικό πύργο, όπως δείχνει η λάξευση των μεγάλων λίθων της κατασκευής του, κατά το πρότυπο του κάστρου της Αρσινόης στο Μεγαλοχώρι. Ο λόφος γύρω προφυλάσσεται με ξερολιθιά μεγάλου πλάτους και χρησιμοποιήθηκε κάποτε και ως χωράφι. Στο εσωτερικό του περιβόλου, εκτός του κατεστραμμένου πύργου, υπάρχει παλιά στέρνα βάθους 6 μέτρων, σώζεται επίσης μικρός κίονας και στο βορειοανατολικό άκρο του λόφου διασώζεται επίσης λιθοσωρός αγνώστου χρήσεως. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε βράχο χαραγμένη επιγραφή αφιερωμένη στον Φυτάλμιο Ποσειδώνα.
Ο πεζοπόρος που θα ακολουθήσει αυτή την διαδρομή πρέπει ν΄ανέβει μέχρι εδώ, όχι μόνο για το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο χώρος , αλλά και για τη γαλήνη που θα του χαρίσει η θάλασσα που απλώνεται στα πόδια του λόφου, οι ξερολιθιές που εκτείνονται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, εικόνες ενός κόσμου ξεχασμένου και μακρυνού με τις φωνές των πουλιών και τον παφλασμό των κυμάτων.
Η θέα πανοραμική, ανατολικά ο Πόρος και πιο νότια η Τροιζήνα με την μεγάλη οροσειρά που τη χωρίζει από την Ερμιόνη, στα δυτικά ο κρατήρας της Κοσώνας και πιο πίσω ο μεγάλος ορεινός όγκος του Χέρωμα με την πυκνοδασωμένη ανατολική πλαγιά του, και τέλος στα βόρεια το Αγκίστρι και η Αίγινα.
Στα 5500 μ. από τα Μέθανα συναντάτε μικρό τσιμεντένιο δρόμο που ανηφορίζει προς τα χωράφια, δεξιά μας το κάστρο του Καβαλάρη, συνεχίζετε σε στενό χωματόδρομο και στα 250 μέτρα από τη διασταύρωση φτάνετε σε ξύλινη μικρή πινακίδα που σημαδεύει το μονοπάτι για την Κυψέλη. Ακολουθείτε το δεξιό κλάδο, το μονοπάτι δηλαδή που κατευθύνεται βόρεια προς το χωριό Αγ. Θεόδωροι.
Έρχεστε πίσω από το κάστρο, περνάτε μικρό ρέμα και σε δέκα λεπτά ανηφορίζετε σε καλντερίμι μέχρι τη βάση μεγάλου σπασμένου ηφαιστιογενή βράχου. Αν έχετε χρόνο ανεβείτε στο βράχο και εξερευνήστε τις εκτεταμένες λαξεύσεις και τις πιθανές χρήσεις του χώρου κατά την αρχαιότητα.
Η πορεία μας συνεχίζεται ευθεία χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις ανάμεσα σε παλιά χωράφια και πεζούλες. Σε μισή ώρα περίπου από την ώρα που ξεκινήσατε θα βγείτε σε δρόμο, περνάμε απέναντι και κατηφορίζετε μέχρι την όχθη του Μεγάλου Ρέματος που χωρίζει τους Αγ. Θεοδώρους από την Κυψέλη.
Ανηφορίζετε στο ύψος του χωριού, περνάτε από την θέση Πεζούλια με τον μεγάλο περιποιημένο ελαιώνα του χωριού και τέλος σε 15 λεπτά μπαίνετε στο χωριό στην πλατεία με το μεγάλο ναό των Αγίων Πάντων και το μεσαιωνικό μονόχωρο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων.
Από την πλατεία ανηφορίζετε σε πλακόστρωτο δρόμο, ο οποίος με μεγάλη κλίση μας φέρνει στον κεντρικό δρόμο που ενώνει τα χωριά της δυτικής χερσονήσου.
Στρίβετε αριστερά προς Κυψέλη, μετά τη πρώτη μεγάλη στροφή στην έξοδο του χωριού συναντάτε το μεγάλο Ρέμα στο αριστερό μας χέρι και, σε 10 λεπτά από την ώρα που βγήκατε στον κεντρικό δρόμο, βρίσκετε το μονοπάτι που κατεβαίνει στην όχθη του Ρέματος.
Η διάσχιση του Ρέματος διαρκεί περίπου 15 λεπτά και αφού ανεβείτε την απέναντι πλαγιά βγαίνετε σε σκυρόδετο δρόμο, ο οποίος μετά από 500 μέτρα σας φέρνει στην είσοδο του χωριού Κυψέλη, εδώ θα συναντήσετε εικονοστάσιο.
Διασχίζετε την Κυψέλη με κατεύθυνση προς τα Μέθανα, μετά την πλατεία του χωριού και λίγο πριν την έξοδο στρίβετε αριστερά σε μικρό λιθόστρωτο δρόμο, ανηφορίζοντας μέχρι τα ακρινά σπίτια, περνάτε από το παλιό σχολείο της Κυψέλης, σήμερα είναι ξενώνας, και μπαίνετε σε χωματόδρομο.
Εδώ αρχίζει ένα εξαιρετικής κατασκευής μονοπάτι, το ακολουθείτε προσέχοντας τις μικρές διασταυρώσεις που εξυπηρετούν τα γύρω χωράφια, το κεντρικό μονοπάτι ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα λόγω μεγέθους, η πορεία είναι κατηφορική με μέτωπο προς τη θάλασσα. Η διάρκεια της πορείας από την άκρη του χωριού μέχρι το Κάστρο του Καβαλάρη είναι περίπου μία ώρα.


Χωρίς… Μυστικά

Φυσικά ψυγεία

Στα Μέθανα και ειδικότερα στο χωριό Καμμένη Χώρα, συναντάει κανείς κάτι πολύ παράξενο! Σε 2-3 συγκεκριμένα σημεία βγαίνει μέσα από το βράχο του ηφαιστείου, κρύος αέρας. Μπορεί να είναι μέρα που έχει πάνω από 30ο C αλλά στα συγκεκριμένα σημεία βγαίνει κρύος αέρας. Η κυρία Μαρία Μπέτση που το σπίτι της είναι από την πελρά του ηφαιστείου, έχει ένα απλό ντουλάπι στο σπίτι της το οποίο το χρησιμοποιεί ως ψυγείο, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τα τρόφιμά της.

Στέρνα Γαμπρού

Σε απόσταση 3 χλμ. από το ηφαίστειο, υπάρχει μία περιοχή που λέγεται «στέρνα του γαμπρού». Οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι ένας γαμπρός, ξεκίνησε από την Καμμένη Χώρα να πάει να πάρει μία νύφη, από την Βόρεια πλευρά της Χερσονήσου. Στο δρόμο σταμάτησε να πιει νερό στη στέρνα αλλά γλίστρησε και έπεσε μέσα και πνίγηκε. Από τότε το μέρος αυτό έμεινε γνωστό ως «Η στέρνα του Γαμπρού».

Κρασοπαναγιά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ιστορία που αναφέρεται στο τρόπο που πήρε το όνομά της η Κρασοπαναγιά. Πριν από 130 περίπου χρόνια, ένας ναυτικός κινδύνευσε με το σκάφος του, ενώ μετέφερε κρασί. Το τάμα που έκανε στην παναγία ήταν να τον σώσει και εκείνος θα φτιάξει μία εκκλησία χρησιμοποιώντας αντί για νερό, το κρασί που μετέφερε. Έτσι και έγινε! Σώθηκε, οπότε πήρε το κρασί και το χρησιμοποίησε για να φτιάξει τη λάσπη που χρειάστηκε στο εκκλησάκι.

Σπήλαιο Περιστεριών

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό σπήλαιο, το οποίο αποτελείται από 3 διαδοχικές αίθουσες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην 2η και στην 3η υπάρχουν σταλαχτίτες και σταλαγμίτες. Στη δεύτερη αίθουσα μάλιστα υπάρχει και ένα σπάνιο είδος νυχτερίδας. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1970 από την σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου, ενώ δεν είναι εύκολα προσβάσιμο. Όλο το σπήλαιο έχει μέσα νερό ενώ στο κέντρο υπάρχει και ένα μικρό νησάκι, το οποίο επάνω έχει κοπριά περιστεριών. Λέγεται μάλιστα ότι το σπήλαιο επικοινωνεί με το οροπέδιο στο Θρονί.

Ισπανικές γεύσεις

Μπορεί να βρίσκεστε στα Μέθανα, ωστόσο, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσετε μοναδική paella και τορτίγια. Η πολύ ευγενική Μαρία Χοσέ – Σταθάκη, ζει στην περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια και τα 19 τελευταία διατηρεί εστιατόριο στην παραλία του Αγίου Νικολάου όπου σερβίρει μοναδικές ισπανικές γεύσεις.

Τσιμεντένιο καράβι

Πρόκειται για μία μοναδική εικόνα. Αν επισκεφτείτε το λιμανάκι του Αγίου Γεργίου θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε το τσιμεντένιο καράβι, που έχει βουλιάξει εκεί από την εποχή των Γερμανών. Πρόκειται για ένα καράβι που είχε φτιαχτεί από τσιμέντο και το χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί στον πόλεμο. Το καράβι αυτό έχει μείνει στα αβαθή και στην ουσία σήμερα αποτελεί τον λιμενοβραχίονα του μικρού αυτού λιμανιού. Περπατήστε πάνω του, παρατηρήστε τις δέστρες που είναι μέρος του παλιού καραβιού.

Υπαίθρια αγορά

Κάθε πρωί εκεί στο χώρο δίπλα από τη μαρίνα των Μεθάνων αρκετές ηλικιωμένες και μη κυρίες φέρνουν τοπικά προϊόντα προς πώληση. Εδώ, σε μία αυτοσχέδια υπαίθρια αγορά, θα βρείτε διάφορα βότανα, βρώσιμες ελιές αλλά και λίγα κηπευτικά. Αξίζει μία βολτα…


Δείτε Οπωσδήποτε


Αγια Βαρβάρα – Κουνουπίτσα

Όταν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κουνουπίτσα και στον Μακρύλογγο. Στην εκκλησία φυλάσσονται τα λείψανα της Αγίας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ευρύτερη περιοχή καθώς εδώ βρίσκονται 3 μεσαιωνικά ξωκλήσια. Το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη που διατηρεί τοιχογραφίες του 13ου αι. σε πολύ καλή κατάσταση αλλά και εκείνο του Αγίου Δημητρίου και το εντελώς κατεστραμμένο της Σωτήρος.


Ιαματικές πηγές

Η ηφαιστειακή δράση που έχει παρατηρηθεί στη Χερσόνησο των Μεθάνων είναι υπεύθυνη για την ύπαρξη ιαματικών πηγών στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εποχή του Παυσανία, του Οβίδιου αλλά και του Στράβωνα υπάρχουν αναφορές για θεραπευτικές ιδιότητες του νερού αλλά και την ύπαρξη τέτοιων πηγών στη Χερσόνησο, οι οποίες μάλιστα είχαν μεγάλη φήμη σε όλο τον αρχαίο κόσμο.

Τα νερά όλων αυτών των πηγών περιέχουν πολύτιμα ιχνοστοιχεία μετάλλων και ορυκτών που ενδείκνυται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως, η αρθροπάθεια, ρευματοπάθεια, σπονδυλοαρθρίτιδα, δισκοπάθεια, γυναικολογικές παθήσεις, δερματικά νοσήματα, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, χρόνιες βρογχίτιδες, κλπ. Ειδικότερα στην πόλη των Μεθάνων υπάρχουν 25 θειούχες πηγές, που σχηματίζουν μια μεγάλη λίμνη, την ονομαζόμενη Βρωμολίμνη. Τα νερά τους είναι γαλακτώδη, ενώ χαρακτηριστικό τους είναι η έντονη μυρωδιά του υδρόθειου. Η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, στα Μέθανα υπάρχει η χλωριονατριούχος πηγή του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην ακτή των Μεθάνων και αναβλύζει από μια σπηλιά. Πρόκειται για την πλουσιότερη πηγή στον κόσμο σε πυριτικό οξύ. Τα νερά της τροφοδοτούν ένα μικρό υδροθεραπευτήριο με 20 μπανιέρες, ενώ το νερό που φτάνει του 41ο C, υπερχειλίζει και καταλήγει στη θάλασσα. Μάλιστα σε αυτή την μικρή παραλία του Αγίου Νικολάου Μεθάνων που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το κτίριο των ραδιούχων λουτρών υπάρχει μία υποτυπώδεις λίθινη μπανιέρα όπου πολλές φορές την χρησιμοποιούν για λουτρά.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει και η λεγόμενη πηγή του Παυσανία η οποία βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα της Χερσονήσου κοντά τα ηφαιστειακά βράχια της ακτής, αλλά είναι εντελώς παρατημένη στην τύχη της.

Κάστρο του Φαβιέρου

Ακριβώς πάνω από το λόφο του Στενού, στη στενή λωρίδα γης που ενώνει τα Μέθανα με την Πελοπόννησο, βρίσκεται το κάστρο του Φαβιέρου, με τους 4 πυργίσκους, το οποίο χτίστηκε το 1826 από τον Γάλλο στρατηγό Νικόλαο Φαβιέρο, ο οποίος οργάνωσε και διοίκησε τον πρώτο τακτικό στρατό της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάστρο αυτό χτίστηκε πάνω στα ερείπια κάστρου που είχαν χτίσει οι Αθηναίοι τον 5ο αι. π. Χ και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Σήμερα δυστυχώς παραμένει απεριποίητο, αλλά διατηρεί την ομορφιά του.

Όταν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει μία επίσκεψη στο χώρο. Σταθμεύετε το όχημά σας στη διασταύρωση που υπάρχει λίγο μετά το εγκαταλελειμμένο κτίριο που προοριζόταν για εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Από εκεί ξεκινάει ένα μονοπάτι, το οποίο είναι εμφανές και μάλιστα σηματοδοτείται και από μπλε κουκίδες πάνω στις πέτρες.

Περνάτε το μικρό ξωκλήσι της Παναγίας και συνεχίζετε στο μονοπάτι. Ύστερα από περπάτημα 200 περίπου μέτρων, θα συναντήσετε το μισογκρεμισμένο τείχος, που χώριζε τη χερσόνησο των Μεθάνων από την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Θα χρειαστείτε περίπου 10 λεπτά ακόμη περπάτημα ανάμεσα σε σκίνους και ελιές για να φτάσετε στο Κάστρο του Φαβιέρου.


Καμμένη Χώρα

Όταν κάποιος αντικρίζει για πρώτη φορά αυτό το χωριό του δημιουργείται η εντύπωση ότι η λάβα είναι έτοιμη να το καταπιεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Χερσονήσου. Κάνοντας μία βόλτα στα στενά δρομάκια του χωριού και μιλώντας με τους ανθρώπους εύκολα καταλαβαίνει κανείς τη ζεστασιά τους και τη φιλοξενία τους. Στο μικρό αυτό χωριό που είναι τόσο κοντά στο ηφαίστειο όσο κανένα άλλο διαμένουν μόνιμα εννέα οικογένειες, αντιμετωπίζοντας αρκετά προβλήματα, όπως μεταξύ άλλων η έλλειψη νερού. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι τα πλακόστρωτα δρομάκια αλλά και το σκάλισμα της πέτρας στο κέντρου του δρόμου ώστε να μην γλιστράει το Χειμώνα από τον πάγο.



Λιμανάκι στο Βαθύ

Μία από τις πιο όμορφες εικόνες θα συναντήσετε σε ένα πολύ μικρό λιμανάκι που βρίσκεται στο Βαθύ. Εκεί κάθε βράδυ «δένουν» δεκάδες ιστιοφόρα μετά την περιπλάνησή τους στα ήσυχα νερά του Αργοσαρωνικού. Μπορεί να προκαλεί έκπληξη ωστόσο η ζήτηση για αυτό το μικρό λιμανάκι είναι τόσο μεγάλη που πολλές είναι οι φορές που αναγκάζονται να δέσουν σε διπλή και τριπλή σειρά τα σκάφη, ώστε να χωρέσουν όλοι. Με λίγο μεγαλύτερη προσοχή και με την πραγματοποίηση των αναγκαίων εργασιών το λιμανάκι αυτό μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερος πόλος έλξης, διατηρώντας όμως πάντα την ομορφιά του και την καλαισθησία του.





Τεχνες και πολιτισμός
Αρχαιολογικός Χώρος Κωνσταντίνου και Ελένης

Ένας από τους σπουδαιότατος αρχαιολογικούς χώρους, είναι ο λόφος του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, που ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής. Η ανακάλυψη αυτή του 14ου και 13ου αι. π.Χ, προσφέρει πολλά νέα και σημαντικότατα στοιχεία για την γνώση της τέχνης και της θρησκείας της Μυκηναϊκής περιόδου. Εδώ σ' ένα από τα κτίσματα του οικισμού βρέθηκαν πολλά αφιερώματα που μαρτυρούν ότι ήταν χώρος λατρείας προϊστορικής θεότητας, πιθανώς του Ποσειδώνα.

Οχυρωματικό τείχος

Στην περιοχή Βόρεια του Κάστρου του Φαβιέρου, ακριβώς πάνω στο στενό της Χερσονήσου, σώζεται ένα μεγάλο μέρος του οχειρωματικού τείχους το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με τον Θουκιδίδη, κατασκευάστηκε από τους Αθηναίους στην εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου. Σήμερα, σώζεται ένα μεγάλο μέρος του, το οποίο μπορεί να το συναντήσει κανείς στη διαδρομή προς το Κάστρο του Φαβιέρου. Αν μάλιστα κινηθεί λίγο δεξιά, και κατέβει 2-3 αναβαθμίδες, θα έχει τη δυνατότητα να δει το τείχος να «ακουμπάει» το νερό.

Ακρόπολη Αρχαίων Μεθάνων

Σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα στο Βαθύ, πάνω σε ένα μικρό λόφο, στέκονται τείχη και κτίρια της περιόδου του 340-600 π.Χ. που αποτελούν την Ακρόπολη των Αρχαίων Μεθάνων. Η ακρόπολη αυτή αποτελούσε το βυζαντινό κέντρο της περιοχής, ενώ υπάρχουν και λείψανα μεσαιωνικών επάλξεων πάνω στις αρχαίες οχυρώσεις. Πολύ κοντά στα τείχη έχει κανείς τη δυνατότητα να παρατηρήσει τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

Κουρασάνι

Κουρασάνι ονόμαζαν το μείγμα με το οποίο συνήθιζαν να φτιάχνουν τις στέρνες ώστε να είναι στεγανές και παράλληλα να το διατηρούν δροσερό. Το μείγμα αυτής της ειδικής τεχνοτροπίας αποτελείται από ηφαιστειακή γη, ποταμίσια άμμο, θρυμματισμένο κεραμίδι και υδρασβέστιο. Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται το κουρασάνι για τη δημιουργία διαφόρων τύπων κονιαμάτων.

------------------------------

Επί Χάρτου

Στο λιμάνι των Μεθάνων

Κάθε πρωί εδώ θα συναντήσετε τους ψαράδες που επιστρέφοντας από τη θάλασσα, πουλάνε τα φρέσκα ψάρια που ψαρέψανε το ξημέρωμα. Δεκάδες ηλικιωμένοι αλλά και νεότεροι, καταφθάνουν στο σημείο είτε από απλή περιέργεια για να δούνε την ψαριά, είτε για να αγοράσουν φρέσκο ψάρι.

----------------------------

Για Δέσιμο

Οι λάτρεις της θαλάσσιας περιπέτειας αλλά και των σκαφών αναψυχή έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τα Μέθανα στην ασφαλή μαρίνα των Μεθάνων που λειτουργεί ανάμεσα από την Βρωμόλιμνη και το νησάκι. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να «δέσουν» στο μικρό και γραφικό λιμανάκι στο Βαθύ αλλά και σε εκείνο του Αγ. Γεωργίου. Σε περίπτωση που η μαρίνα των Μεθάνων είναι πλήρης δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να χρησιμοποιήσει και την εσωτερική πλευρά του λιμενοβραχίονα των Μεθάνων.

Επίσης στην περιοχή υπάρχουν αρκετά σημεία όπου μπορεί κάποιος να δέσει «αρόδο». Ένα ιδανικό σημείο είναι ο ορμίσκος του Στενού, ακριβώς εκεί που αρχίζει η χερσόνησος. Σχηματίζεται ΝΔ των Μεθάνων και είναι ανοιχτός προς ΝΑ. Τα βάθη στην περιοχή είναι μεγάλα ενώ γενικότερα η περιοχή είναι καθαρή χωρίς κινδύνους. Το μόνο αρνητικό είναι ότι ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα μέχρι να κρατήσει καλά η άγκυρα καθώς ο βυθός είναι γεμάτος με ηφαιστειακά συντρίμια.



ΦΑΓΗΤΟ“Το καπηλειό” (22980 93093) Φιλική εξυπηρέτηση και αυθεντική ελληνική κουζίνα. Η κυρία Βασιλική ψάχνει καθημερινά για τα καλύτερα κρέατα σε όλη τη Χερσόνησο αλλά και στο Πόρο και ο κ. Βασίλης τα μαγειρεύει με αγάπη και σπιτική φροντίδα. Δοκιμάστε κουνέλι στιφάδο και κατσίκι ψημένο στα καλάμια.

“Ζορμπάς” Για κρέας και ψάρι αλλά και πεντανόστιμα μαγειρευτά. Τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον

“Ο κάβος του Παυσανία” (2298032447) Μία πολύ όμορφη ψαροταβέρνα στην παραλία του Αγίου Νικολάου, με φρέσκο ψάρι.

“Las Olas” (22980 32226) Δοκιμάστε ισπανικές γεύσεις όπως paella και τορτίγιες φτιαγμένες από τα χέρια της κυρίας Μαρίας, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα του Αγίου Νικολάου. Αξέχαστη θα σας μείνει και η γαριδομακαρονάδα.

“Ο Τζίμης” (22980 93040) Ψαροταβέρνα με ολόφρεσκα ψάρια, στο λιμανάκι στο Βαθύ. Εξάλλου ο ιδιοκτήτης είναι ψαράς και δεν θα επέτρεπε στον εαυτό του να σερβίρει ψάρι που πρώτος δεν θα το δοκίμαζε ο ίδιος. Όσο για το χώρο απλός αλλά όμορφος. Ό,τι ζητάει κανείς σε ένα μέρος διακοπών!

“Το βαθύ” (22980 92559) Πάνω στο μόλο στο Βαθύ, ψάρια αλλά και πολλές άλλες νοστιμιές.

“Εν Πλω” (22980 32300) Ταβέρνα στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, με ολόφρεσκο ψάρι. Δροσερή βεράντα δίπλα στο κύμα.

“Ακρογιάλι – Μπούτος” Σε ένα πολύ προσεγμένο και αυθεντικό χώρο θα δοκιμάσετε τα πιο νόστιμα κρεατικά.

“Μεθανειον” (22980 92122) Απολαύστε γνήσια ελληνική κουζίνα δίπλα στο κύμα. Συνδυάστε τν απίθανη κουζίνα με γλυκά φτιαγμένα από τοπικά προϊόντα.

“Το Παλαιόκαστρο” (22980 92747) Παραδοσιακή ταβέρνα με οικολογικά προϊόντα από τον κήπο που βρίσκεται δίπλα στην ταβέρνα, κοντά στο Βαθύ.

“Η Μαριορή” (22980 92656) Εξαιρετική ψαρόσουπα, αν πετύχετε την ημέρα που σερβίρετε. Αλλιώς δώστε την παραγγελία σας. Νόστιμα μαγειρευτά και ειδικά το στιφάδο.

“Η Θεώνη” (22980 92558) Ψαρόσουπα, αστακομακαρονάδα, από τα χέρια της κυρίας Θεώνης. Για γλυκό προτιμήστε το γαλακτομπούρεκο.


--------------------------

ΔΙΑΜΟΝΗ

Παραδόξως, αλλά τα καλά ξενοδοχειακά καταλύματα στη Χερσόνησο μετριούνται στα δάχτυλα τους ενός χεριού. Ξεχωριστές είναι οι προσπάθειες τόσο του ξενοδοχείου Ακτή στα Μέθανα όσο και του ξενώνα Αρσινόη που λειτουργεί στο Μεγαλοχώρι. Πέρα από τις στερήσεις σε εγκαταστάσεις που ενδεχομένως παρουσιάζουν μερικά από τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της Χερσονήσου, πολύ άσχημο είναι το επίπεδο παροχής υπηρεσιών σε πολλά από αυτά. Πριν «κλείσετε» ρωτήστε αναλυτικά για τις προσφερόμενες υπηρεσίες ενώ να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα του πρωινού και τι αυτό περιλαμβάνει. Δυστυχώς αλλά αρκετοί επιχειρηματίες του νησιού δεν έχουν αντιληφθεί τη νέα ροή που έχει πάρει ο ελληνικός τουρισμός και μένουν καθηλωμένοι σε πρότυπα περασμένων δεκαετιών.

“ΑΚΤΗ” (22980 92387 www.αkti-studios.com) Ένα νεοκλασικό κτίσμα του 1901 ανακαινίστηκε πλήρως και διαμορφώθηκε με όλες τις σύγχρονες ανέσεις για στιγμές χαλάρωσης. Αποτελεί ίσως το πιο όμορφο ξενοδοχείο των Μεθάνων.

“ΑΡΣΙΝΟΗ” (22980 92900 www.methana-hostel.gr) Έξι αυτόνομοι χώροι φιλοξενίας στο Μεγαλοχώρι. Το παλιό σχολείο μεταμορφώθηκε και σήμερα αποτελεί ένα πολύ όμορφος ξενώνα, μία από τις ελάχιστες ανεκτές προτάσεις διαμονής στη Χερσόνησο.

“Αι Πηγαί” (22980 92258) Ξενοδοχείο με 47 κλίνες και ιαματικά λουτρά 150 περίπου μέτρα από τη θάλασσα.

“ΑΠΟΛΛΩΝ” (22980-93082): Στην παραλία των Μεθάνων, μόλις 200 μέτρα από το λιμάνι, σας προσφέρετε μία όμορφη επιλογή δωματίων με θέα στο Σαρωνικό και στη μαγευτική ανατολή του ηλίου.

“ΑΘΗΝΑ” (22980 93050) Δίπλα από τη θάλασσα κοντά σε μία μικρή παραλία ένα μοντέρνο και σύγχρονο τουριστικό κατάλυμα.


----------------------------

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

“La Isla” Beach bar στην παραλία Νησάκι. Μουσική και χορός όλη τη μέρα αλλά και το βράδυ. Απολαύστε το ποτό ή τους φρεσκοστημένους φυσικούς χυμούς στις άνετες ξύλινες ξαπλώστρες ή ξαπλώστε στα στρώματα, δίπλα στη θάλασσα. Πλέον αποτελεί το πιο “in” bar της χερσονήσου.

“La Playa” Το γνωστό beach bar La Playa, στην παραλία Λιμνιώνας αποτελεί πόλο έλξης καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.

“Skipper” Στο γραφικό λιμανάκι στο Βαθύ, ένα από τα πιο γνωστά μαγαζιά της Χερσονήσου. Την ημέρα, ποτό, καφέ, διασκέδαση και το βράδυ δυνατή μουσική και αρκετό κόσμο είετ από τη Χερσόνησο, είτε από τα ιστιοφόρα που δένουν στο λιμανάκι.

Lava (22980 92955) Στα Μέθανα, σε ένα φιλόξενο περιβάλλον απολαύστε το ποτό σας δίπλα στο Σαρωνικό.


“Β&Β” (22980 92125) Στον παραλιακό δρόμο των Μεθάνων απολαύστε το παγωτό σας το ποτό σας και χαρείτε το θαλασσινό αεράκι.

----------------------------

INFO

Στα Μέθανα μπορείτε να πάτε είτε οδικώς, μέσω Κορίνθου, Επιδαύρου, είτε με ferry boat ή flying dolphin. Τα δρομολόγια είναι τακτικά και καθημερινά.

Επίσης, τα Μέθανα συνδέονται και με τα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού κόλπου, καθώς και με την Ερμιόνη, το Ναύπλιο και το Πόρτο Χέλι.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Λιμεναρχείο Μεθάνων 2298092279
Δημος Μεθάνων: 2298092269
Αστυνομία: 22980 92370
Τουριστική Αστυνομία: 22980 92463

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γεια σας!

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε και στην ιστοσελίδα των Μεθάνων (από το 1999!)

http://www.methana.com

Greetings
Tobias Schorr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πάρκα στην Αθήνα...

Ο Dimello γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ με ένα Masterclass γνώσης και δημιουργίας