Τα πάρκα στην Αθήνα...


Πάρκα στην Αθήνα

Το πράσινο στη ζωή μας!




Άγχος! Στρές! Πίεση! «…θέλω να φύγω, να ξεσκάσω! Δεν αντέχω άλλο σε αυτή την πόλη». Η Αναστασία είναι 24 ετών, φοιτήτρια νομικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε έναν παραθαλάσσιο συνοικισμό σε μία κατάφυτη περιοχή λίγο έξω από τη πόλη. Είναι πραγματικά ονειρεμένα εκεί! «Ψάχνω μία ανάσα δροσιάς, δεν μπορώ άλλο την φασαρία, τα αυτοκίνητα! Έχω συνηθίσει αλλιώς!». Η αλήθεια είναι ότι η προσαρμογή αλλά και η παραμονή στην πόλη της Αθήνας, είναι δύσκολη. Ωστόσο, ίσως σε μεγάλο βαθμό την κάνουμε εμείς οι ίδιοι ακόμη πιο δύσκολη. Σας έχει τύχει ποτέ να περνάτε συνέχεια έξω από ένα πάρκο και να μην έχετε καθίσει ποτέ να «ξαποστάσετε» για ένα 5λεπτο; Σας έχει τύχει να μην έχετε αντιληφθεί ούτε καν την ύπαρξή του; Κι όμως συμβαίνει! Είναι αυτό που λέμε οι ρυθμοί της ζωής! Οι δουλειές τρέχουν. Θα κάνουμε μία προσπάθεια να δούμε την Αθήνα αλλιώς. Να την δούμε δηλαδή από την άλλη πλευρά, εκείνη της διασκέδασης, της ξεγνοιασιάς και γιατί όχι της ξεκούρασης αλλά και της πόλης που δίνει πολλές δυνατότητες στους κατοίκους της. Γιατι δίνει, αρκεί να τις εντοπίσουμε και να ξεφύγουμε από την μίζερη και περιορισμένη παρατήρησή της.

Εθνικός Κήπος, Πεδίο Άρεως, οικολογικό πάρκο Ιλίου, άλσος σκοπευτηρίου στη Καισαριανή, άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας, άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, το Αττικό Άλσος στα Τουρκοβούνια, το άλσος του Κτήματος Συγγρού, το άλσος Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο), το άλσος Παπάγου και το άλσος Ιλισίων, αποτελούν μερικές ανάσες δροσιάς. Σημαντική ανάσα για μία πόλη που στους κόλπους της προσπαθεί να «χωρέσει» 4 εκατ. κατοίκους.
Από τον 5ο αιώνα π.Χ. κιόλας φαίνεται πως λίγα ήταν τα άλση και το πράσινο γενικά μέσα στην πόλη, πράγμα που εξηγείται βέβαια από την λειψυδρία που πάντα βασάνιζε την Αθήνα. Βέβαια, από την λειψυδρία μέχρι την αδικαιολόγητη απουσία χώρων πρασίνου υπάρχει μια απόσταση... σπαρμένη με πολλά ερωτηματικά. Τι ήταν αυτό που έκανε στο παρελθόν να χτιστεί η Αθήνα - πέρα του ιστορικού της κέντρου - τόσο στενά, με τα κτίρια να εφάπτονται; Έφταιξε η γρήγορη ανοικοδόμησή της που έγινε βιαστικά προκειμένου να στεγάσει κύματα μεταναστών; Γιατί η αναλογία τετραγωνικών χώρων πρασίνου ανά κάτοικο είναι 9 για την αιώνια πόλη, τη Ρώμη, 27 για το Άμστερνταμ, 50 για την Ουάσινγκτον, αλλά μόλις 2,55 για την Αθήνα;

Ο Εθνικός Κήπος

Η ωραιότερη βόλτα στην καρδιά της πόλης, για όλες τις εποχές. Το πρώτο πάρκο της νεότερης Ελλάδας και μοναδική ανάσα φυσικής ζωής στο κέντρο της Αθήνας έχει τέσσερις εισόδους, που κλείνουν λίγο πριν από τη δύση του ήλιου: από το Ζάππειο, τη λεωφόρο Βασ. Αμαλίας (κλείνει λίγο αργότερα από τις άλλες), τη λεωφόρο Βασ. Σοφίας και το Καλλιμάρμαρο. Τι μπορούν να κάνουν εκεί τα παιδιά;Ποδήλατο και να παίξουν σε κάποια σημεία στρωμένα με γκαζόν. Να επισκεφθούν το Βοτανικό Μουσείο για να μάθουν λεπτομέρειες για τα φυτά του κήπου και να δουν -στον πρώτο όροφο- μια συλλογή από σπόρους. Βόλτα στην Παιδική Βιβλιοθήκη, για να βρουν βιβλία, περιοδικά και επιτραπέζια παιχνίδια, να παρακολουθήσουν το ημίωρο βίντεο με θέμα την ιστορία του κήπου και ν' ακούσουν παραμύθια από το "παραμυθοσέντουκο" το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα στις 11.30.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε για τον άλλοτε "Βασιλικό" Κήπο της Αθήνας είναι ότι υφίστατο από την αρχαιότητα ως τμήμα της βλάστησης κοντά στην κοίτη του Ιλισσού. Βέβαια, χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να φτάσει στη σημερινή του μορφή χάρη στην πρωτοβουλία του Όθωνα για την ανακατασκευή της πόλης των Αθηνών το 1834.
Ο Εθνικός Κήπος αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη έκταση πρασίνου στην Αθήνα (αν εξαιρέσουμε τις παρυφές των γύρω βουνών) με έκταση 158 στρεμμάτων συνολικά. Περικλείεται από τις λεωφόρους Όλγας, Αμαλίας και Βασ. Σοφίας και την οδό Ηρώδου του Αττικού, ενώ στην έκτασή του βρίσκεται το Ζάππειο Μέγαρο και στην βορειοδυτική γωνία του η Βουλή και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Τον κήπο οριοθέτησε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Γκέρτνερ που κλήθηκε να χτίσει τα ανάκτορα του βασιλιά (τη σημερινή Βουλή), το 1836. Τα 120 δεντροφυτεμένα στρέμματά του διαμορφώθηκαν σταδιακά υπό την επίβλεψη Γερμανών και Γάλλων γεωπόνων από το 1839 μέχρι το 1886, περίοδο στην οποία εγκαταστάθηκε στον Κήπο και η βασιλική φρουρά. Το 1923 ο κήπος χαρακτηρίστηκε δημόσιος, ενώ το 1927 με Νομοθετικό Διάταγμα ονομάστηκε "Εθνικός Κήπος", όπως είναι και σήμερα γνωστός.

Οικολογικό Πάρκο Ιλίου «Αντ. Τρίτσης»

Το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έχει έκταση 1.000 στρ. και αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Σήμερα, οι μικροί «υγρότοποι» του Πάρκου, που είναι τεχνητές λίμνες, δίνουν μια ανάσα στους υδρόβιους οργανισμούς που έχουν χάσει το βιότοπό τους. Την ευθύνη για τη διαχείρισή του έχει ειδικός Οργανισμός Διοίκησης & Διαχείρισης με τη συμμετοχή των τριών γειτονικών Δήμων. Μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) παρατηρούν και καταγράφουν τα πουλιά του Πάρκου, ήδη από την αρχή της δημιουργίας του και τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί 147 διαφορετικά είδη πουλιών. Η ΕΟΕ οργανώνει πρόγραμμα περιβαλλοντικής ενημέρωσης για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του Πάρκου και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Κάθε κάτοικος της Αττικής έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά το μοναδικό αυτό βιότοπο και να βοηθήσει με τον τρόπο του στην επιβίωση των άγριων πουλιών στην πόλη.

Το Πεδίον του Άρεως

Το Πεδίον του Άρεως είναι μια μεγάλη - για τα αθηναϊκά δεδομένα - έκταση πρασίνου μεταξύ της λεωφ. Αλεξάνδρας και της οδού Ευελπίδων. Αναμφισβήτητα, αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και έχει ένα μεγάλο δίκτυο διαδρόμων και μονοπατιών που το διασχίζουν. Χρησιμοποιείται ευρέως από τους περίοικους, οι οποίοι έχουν στο παρελθόν δείξει την αντίθεσή τους στην περίφραξη του χώρου, θεωρώντας ότι μειώνεται η προσβασιμότητά του. Το Πεδίον του Άρεως δεν έχει το ρόλο ενός μεγάλου αχανούς πάρκου στα διεθνή πρότυπα του όρου, τόσο γιατί εξαντλείται σχετικά γρήγορα, όσο και γιατί δυστυχώς είναι αρκετά παραμελημένο. Μέσα στους χώρους τους πραγματοποιούνται πολλές εκθέσεις (βιβλίου, ανθοκομική, στολιδιών) και εκδηλώσεις καθόλη την διάρκεια του έτους.

Το Α' Νεκροταφείο Αθηνών

Πλησιάζοντας προς το Α' Νεκροταφείο (ιδιαίτερο έντονο τις καλοκαιρινές νύχτες), αμέσως νιώθει κανείς την διαφορά θερμοκρασίας. Δεκάδες δέντρα, κυπαρίσσια και πεύκα, οξυγονώνουν τον αέρα με έναν τρόπο σαφώς χρησιμότερο στους εν ζωή, αλλά κυρίως δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γαλήνια και χαλαρωτική. Εκτός από σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, το Α' Νεκροταφείο αποτελεί και χώρο έκθεσης εξαίρετων γλυπτών, ενώ πληθώρα προσωπικοτήτων των τελευταίων 200 χρόνων βρίσκονται ενταφιασμένοι εδώ, όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Κωστής Παλαμάς, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Ελύτης και η Μελίνα Μερκούρη.

Το Πάρκο Ελευθερίας

Το πάρκο Ελ. Βενιζέλου βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για ένα μικρό καταπράσινο λοφίσκο. Στο κέντρο υπάρχει το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πίσω από το πάρκο υπάρχει ένα cafe- restaurant καθώς και το Μουσείο Ελ. Βενιζέλου και ιστορικά ντοκουμέντα που αφορούν τον σπουδαίο αυτό πολιτικό.

Δήμος Παπάγου


Ένας από τους δήμους που έχουν τα περισσότερα πάρκα είναι εκείνος του Παπάγου. Για το λόγο αυτό ο δήμος ονομάζεται και… Κηπούπολη. Πολλά από αυτά τα άλση και τα πάρκα φέρουν ονόματα διαφόρων περιοχών της χώρας. Ένας σημαντικός όμως αριθμός τους φέρει ονόματα ηρώων Αξιωματικών και των Ενόπλων μας Δυνάμεων και ανθρώπων των γραμμάτων με σημαντική πνευματική προσφορά στη λογοτεχνία και την ποίηση.
Τα Πάρκα και τα Άλση του Δήμου Παπάγου είναι τα εξής:
1. Αγίας Σκέπης, περιβάλλει τον ομώνυμο Ναό και περικλείεται από τις οδούς Κύπρου, Ιωνίας, Στρ. Αλεξ. Παπάγου και Πεντέλης.
2. Δρακοπούλου, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταυραετού και Λάσκου. Έλαβε την ονομασία του από το Λοχαγό Πεζικού Δρακόπουλο Θεόδωρο του Σωτηρίου.
3. Δωδεκανήσου, είναι γνωστό και ως ''Πράσινη Γραμμή'' επειδή είναι επίμηκες. Αρχίζει από την οδό Πάφου και τελειώνει στην οδό Αργυροκάστρου. Αποτελείται από 12 τμήματα, καθένα από τα οποία συμβολίζει και ένα νησί της Δωδεκανήσου.
4. Ελύτη Οδυσσέα, βρίσκεται στη δεξιά της πλευρά της οδού Κύπρου, μεταξύ του γηπέδου ποδοσφαίρου και του συγκροτήματος λυκείων- γυμνασίων και περιλαμβάνει δύο δημοτικά γήπεδα αθλοπαιδιών (μπάσκετ και τέννις). Έλαβε την ονομασία του από τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1911, και πέθανε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1996.
5. Ηπείρου, περικλείεται από τις οδούς Καραλή, Καρναβία και Αλεβιζάτου και αποτελεί συνέχεια του άλσους Ρούμελης, μετά την οδό Αλεβιζάτου.
6. Θεσσαλίας, βρίσκεται στην αρχή της οδού Κύπρου, στη βορειοανατολική πλευρά της.
7. Ιωνίων Νήσων, βρίσκεται στην αρχή της οδού Μιχαήλ Γρηγορίου και διακρίνεται για την πυκνή του βλάστηση και την ιδιαίτερη ομορφιά του.
8. Κάλβου Ανδρέα, βρίσκεται στην οδό Αργυροκάστρου, στη συνέχεια του 2ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου. Έλαβε την ονομασία του από τον ποιητή Ανδρέα Κάλβο, έναν από τους σημαντικότερους νεοέλληνες ποιητές, μολονότι το μεγαλύτερο μέρος του ποιητικού του έργου είναι γραμμένου στην ιταλική γλώσσα.
9. Κατσιμήτρου, περικλείεται από τις οδούς Κύπρου, Αρτέμιδος, Νικομηδείας και Μαγνησίας. Έλαβε την ονομασία του από τον Αντιστράτηγο Πεζικού Χαράλαμπο Κατσιμήτρο του Γεωργίου, ο οποίος γεννήθηκε στο Κλειστό Ευρυτανίας το 1886 και πέθανε το 1962.
10. Κρήτης, βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κύπρου και Ελευθερίου Βενιζέλου.
11. Μακεδονίας - Θράκης, είναι επίμηκες και βρίσκεται στο μέσο της οδού Μακεδονίας, την οποία διαχωρίζει από την οδό Υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση.
12. Νικολόπουλου Αθανάσιου, βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της οδού Καραλή και εκτείνεται προς τη λεωφόρο Κατεχάκη. Έλαβε την ονομασία του από τον αεροπόρο Αθανάσιο (Νάσο) Νικολόπουλο, ο οποίος δυστυχώς έχασε τη ζωή του σε νεαρότατη ηλικία τον Ιούλιο του 1983 (ήταν 30 μόλις ετών), εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος στην περιοχή της Χαλκίδας και η κοινωνία του Παπάγου έχασε ένα εκλεκτό δημότη της.
13. Παλαμά Κωστή, περικλείεται από τις οδούς Ιωνίας, Λαχανά και Αργυροκάστρου. Έλαβε την ονομασία του από τον ποιητή Κωστή Παλαμά, ο οποίος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1859 και πέθανε στην Αθήνα στο 1943.
14. Παπάγου Αλέξανδρος (Μεγάλο Πάρκο), περικλείεται από τις οδούς Στρατάρχου Παπάγου, Πεντέλης και Κορυτσάς. Έχει έκταση 70 στρεμμάτων και μέσα σ'αυτό υπάρχουν το δημοτικό κηποθέατρο, γήπεδα αθλοπαιδιών, και μια μεγάλη παιδική χαρά και το δημοτικό κυλικείο - αναψυκτήριο.
15. Πελοποννήσου, περικλείεται από τις οδούς Κύπρου, Πεντέλης, Κορυτσάς και Σμύρνης και θεωρείται ως προέκταση του Μεγάλου Πάρκου, αφού χωρίζεται απ'αυτό από την οδό Πεντέλης.
16. Ρούμελης, περικλείται από τις οδούς Αλεβιζάτου, Καρναβία και Λάσκου.
17. Σεφέρη Γεωργίου, βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της οδού Κύπρου, πολύ κοντά στη λεωφόρο Μεσογείων. Έλαβε την ονομασία του από τον ποιητή Γεώργιο Σεφέρη, ο οποίος γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900 και πέθανε στην Αθήνα το 1971.
18. Σολωμού Διονύσιου, βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της οδού Καραλή, και έλαβε την ονομασία του από τον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό, ο οποίος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798 και πέθανε στην Κέρκυρα το 1857.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΜΑΤΩΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ.


polmarkaras@hotmail.com
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΒΑΛΤΟΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Προς νομείς και κατόχους διαμερισμάτων, φορείς του δικαιώματος στο περιβάλλον, απορρέοντος εκ της ιδιότητος μας των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών, όπως το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται και από το άρθρο 8 παρ.1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


ΤΕΛΜΑΤΩΣΗ ad calendas graecas

Σύμφωνα με το σύνολο Δικαστικών αποφάσεων - ΦΕΚ καθώς και Γνωμοδοτήσεων Στε και ΝσΚ, παρελθόντων ετών καθώς και σύμφωνα με αεροφωτογραφίες ΓΥΣ – ΥΠΕΧΩΔΕ για αντιπαραβολή με τις προτεινόμενες Αρχ/ες Μελέτες και συλλογή προσωπικού αρχείου ψηφιακών φωτογραφιών, σας ανακοινώνουμε ότι:

1. Έχουν διαχρονικά διαπραχθεί βάρβαρες καταπατήσεις εντός του Πεδίου του Άρεως,
2. Η Αρχιτεκτονική Μελέτη αναπλάσεως σε έκταση περίπου 235 στρεμμ. σύμφωνα με τις οδηγίες και την επίβλεψη της διαχειρίστριας αρχής της Υπερνομαρχίας Αθηνών και Πειραιώς, προβλέπει νέες καταπατήσεις καθώς επίσης εμπεριέχει νέους δρομίσκους οι οποίοι σύμφωνα με το ΦΕΚ του 79 είναι και άχρηστοι και παράνομοι. Η άνω μελέτη προβλέπει αδιευκρίνιστες γκρίζες ζώνες και νησίδες για το αν και εφόσον δεντροφυτευτούν, ενώ στην παρούσα και στο απώτερο παρελθόν ήσαν δενδροφυτευμένες.
3. Σύμφωνα με τον συνταχθέντα προϋπολογισμό αγνώστου κριτηρίων των 9150.000 Ευρώ της ως άνω μελέτης, προβλέπεται ότι το 59% θα απορροφηθεί και προορίζεται για χωματουργικές και οικοδομικές εργασίες, ενώ ΜΟΝΟΝ 9% προορίζεται παραδόξως για φυτοτεχνίες.
4. Σύμφωνα λοιπόν με την συγκεκριμένη κατανομή των επιμέρους κονδυλίων, ο καθείς απλός πολίτης αντιλαμβάνεται και ενδεχομένως να διερωτάται, ότι δεν πρόκειται για την ανάπλαση ενός πάρκου – άλσους, αλλά για την ανέγερση ενός πολυωρόφου ‘Tower’ κτιρίου!!
5. Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη μελέτη των αποφάσεων και ΦΕΚ από εμάς, τεκμηριώνεται και προκύπτει ότι το Πεδίον του Άρεως είναι Ενιαία – Αδιαίρετη - Δασώδης – Δασωτέα – κοινόχρηστη έκταση εντός πόλεως και η οποία αρχίζει από την Λεωφ. Πατησίων και τελειώνει στους πρόποδες των Τουρκοβουνίων, είναι δε προορισμένη για κοινόχρηστο τόπο αναψυχής – περιπάτου, πνεύμονα πρασίνου, καθώς επίσης και λόγω της παρουσίας των μνημείων Νεωτέρας εποχής δηλαδή. μετά το 1830, όπου και πραγματοποιούνται καθ’ εκάστη 25ην Μαρτίου, καταθέσεις στεφάνων από επίσημους κρατικούς λειτουργούς και φορείς, είναι επιπλέον και υφίσταται ως Μνημειακό Πάρκο.
6. Σύμφωνα με το δημοσιευθέν άρθρο της Υπερνομαρχίας στο Έθνος την 20/9/2008 και με τίτλο «Αλλάζει πρόσωπο σε ένα χρόνο το Πεδίον του Άρεως» ο Κος Γενικός Γραμματέας της Υπερνομαρχίας Φώτης Αποστολόπουλος αναφέρεται ότι το Πεδίο του Άρεως ανήκει στο περιαστικό πράσινο και δεν είναι δασική έκταση.



7. Ο Κος Γραμματέας είναι απλά ανακριβής καθότι ο συγκεκριμένος όρος απλά δεν ΥΠΑΡΧΕΙ σε κανένα ΦΕΚ και δεν υφίσταται.



• Η ονομασία «Πεδίον του Άρεως» αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από το 1887.
• Ο όρος αναφορικά με περιαστικό πράσινο είναι Νομικά Ανύπαρκτος.
• Υφίσταται ο όρος Άλση – Πάρκα εντός πόλεως ευρισκόμενα, σύμφωνα με την ανάλυση των ΦΕΚ του Συντάγματος από το 1887 και πάγιων άρθρων 117 και 24, Δικαστικές αποφάσεις του Στε, Γνωμοδοτήσεις Νσκ, Ποινικό Κώδικα, αποφάσεις εγκυκλίους του πρώην Υπουργείου Γεωργίας κ.α
• Αρμόδιος για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών είναι Νομικά για δασικές καταπατήσεις ο αρμόδιος Δασάρχης και ουχί η Πολεοδομία.


Στις 14/11/08 στην οδό Μαυροματαίων στον Δασικό περίβολο του Green Park που ανήκει στο Πεδίο του Άρεως, πραγματοποιήθηκε σύλληψη εργατών του εργολάβου αναπλάσεως του Π.Α καθότι σύμφωνα με παλαιότερο έγγραφο του Δασαρχείου τα κτίσματα εντός του Πεδίου του Άρεως είναι παράνομα. Και συγκεκριμένα αναφέρεται:
“Οι υφιστάμενες σήμερα εγκαταστάσεις και πάσης φύσεως κατασκευές που έγιναν στο παρελθόν επί αναδασωτέας εκτάσεως του Πεδίου του Άρεως, όπως δρόμοι, πλατείες, αναψυκτήρια, θέατρο, κτλ εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου Γ.Σ. στίβο κ.α που εντάχθηκαν στο εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων .......έγιναν χωρίς έγκριση της αρμόδιας δασικής αρχής, και χωρίς άδεια επέμβασης εγκριθείσα αρμοδίως”
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ
Την τροποποίηση των επιμέρους κονδυλίων και άρθρων του προϋπολογισμού σεβόμενοι των δασώδη και δασωτέο χαρακτήρα των νησίδων της έκτασης του πάρκου με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού του 9% για φυτοτεχνίες και περιορισμό των προτεινόμενων και αποτυπωμένων στη μελέτη επιφανειών και στοιχείων από σκυρόδεμα, διαφορετικά την διακοπή της εργολαβίας και υποχρέωση αναδάσωσης της έκτασης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Σχόλια που αφορούν την Συνεργασία των 12+1 και αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας Προέδρων, Πρυτανικών Αρχών, Υπερνομαρχίας, ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ,ΤΕΕ,ΤΕΔΚΝΑ,ΔΣΑ,ΔΣΠ κ.α.



Παρατηρούμε ότι σύμφωνα με όλα όσα καταγράψαμε και στο τεύχος του Almanac μας 38 σελ. και που στηρίζονται και βασίζονται σε επίσημες αποφάσεις και ΦΕΚ, πουθενά δεν αναφέρεται ότι μιας τέτοιας μορφής άτυπη πρωτοβουλία έχει ποτέ συσταθεί ή λάβει χώρα.
Έχουμε την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη πλεονάζουσα άτυπη κίνηση Νομικά είναι μη λογοδοτούσα σε κανένα και δεν δεσμεύεται ενώπιον του Νόμου, διαχέοντας μια μορφή Νομικής Εκεχειρίας, καθότι, οι νόμοι που προστατεύουν τη δασική έκταση και το πράσινο δεν εφαρμόστηκαν ποτέ υπέρ του Πεδίου του Άρεως.






Οι θαμώνες Εκπρόσωποι και Κάτοικοι.

Ευτυχισμένα Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά.

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχιτέκτονας Μηχανικός TEE 46487
ΕΔΕ Ms ΕΝΕΡΓΕΙΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΓΓΑ. Υπουργείο Πολιτισμού. pmarkaras@yahoo.gr
polmarkaras@hotmail.com






Γιώργος Παρασχάκης Δικαστικός Επιμελητής
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΣ & ΤΣΙΜΕΝΤΟ-ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ της ΑΘΗΝΑΣ πάντα δε
ταύτα
“ΑΝΑΛΩΜΑΣΙ της ΒΛΑΣΤΗΣΕΩΣ”.






Σκόπιμα ή ΟΧΙ παρελήφθη ο ευκόλως εννοούμενος, πλήν όμως πάντα εννοούμενος όρος: Αναδάσωση - Αναδασωτέο. Εγινε κατάχρηση της ανυπαρξίας του όρου αυτού, κατά την άποψη μας και μαρμαροστρώθηκε - τσιμεντοστρώθηκε - σκυροδετήθηκε σήμερα μεγάλο τμήμα της έκτασης, κατά παρέκλιση των απανταχού δηλωθέντων, με αποτέλεσμα την Συρρίκνωση της Δασοκάλυψης.

Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής εκτασης των 235 Στρεμ.; Από πραγματογνώμονα αρχιτέκτονα που δούλεψε επί πολλούς μήνες με τα τοπογραφικά σχέδια, και κυρίως με μακροχρόνια γνώση του αντικειμένου. Σε τέτοιας μορφής «Δημόσια εργα» χρειάζεται ειδικευμένους ανθρώπους η αντιπαράθεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλων των βαθμών, την οποία ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρέτων.
Πολλοί εξέχοντες πολίτες και 25 Αθηναίοι δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίων με πρώτο τον καθηγητή και πρώην υπουργό και δικηγόρο Γεώργιο- Αλέξανδρο Μαγκάκη, έχουν υπογράψει εδω και μήνες κείμενο διαμαρτυρίας και θα ακολουθήσουν κι άλλοι.......
Προς το παρόν ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αποδείξουμε το εύρος της περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους» και ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ 5-6,000 κυβ.μέτρων στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού- Κοινόχρηστου- Ιστορικού Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.

http://kyameftopedioareos.blogspot.com
http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews
www.asda.gr/elxoroi Νομοθεσία Πεδίου του Αρεως.

"Καί τούς πονηρούς μή ποτ' αύξαν' εν πόλει κακοί γάρ εμπλησθέντες ή νομίσματος, ή πόλεος εμπεσόντες είς αρχήν τινά, σκιρτώσιν αδόκητ' ευτυχησάντων δόμων - “Ευριπίδου Ερεχθεί"
Ο χρήστης Polykarpos είπε…
THE QUEST



Στίς 5 Μαρτίου του 2008 σε δισέλιδο άρθρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπίας" με τις φωτογραφίες των κ.Γεννηματά και Μπέη διαφημιζόταν το Πεδίον του Αρεως ως "Παράδεισος στις μακέτες" {τυχαίος ο τίτλος;;] και δηλωνόντουσαν οι 94.000 φυτεύσεις! ότι θα ολοκληρωθούν πρίν την άνοιξη του 2009!.
Ακόμη σε άλλο άρθρο της εφημερίδας FREE SUNDAY 24/10/10, αναφέρθηκε ότι πίσω απο τα "ονόματα με τις εργολαβίες", στόν "Πράσινο ενεργειακό σχεδιασμό" ? απασχολήθηκε το "Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων $ Εφαρμογών".
Σήμερα εν έτη 2010-11 με ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό αφαιρετικής και δεδομένου ότι "ιδίοις όμμασι" πραγματοποιήθηκαν, αποκλειστικά χωματουργικές-οικοδομικές εργασίες, εν "κρυπτώ & παραβύστω" εδώ και 3 έτη, Σφράγιση γής - ενταφιασμός δομικών υλικών, μαρμαροκυβολιθοστρώσεων, στά τουλάχιστον 60 δασικά στρέμματα, παρέα με τά 6.000 κυβικά μέτρα Beton-arme, ΛΟΓΙΚΑ θα πρέπει να αφαιρέσουμε από τα 230 στρέμμ.(συνολικής έκτασης του Π.Α), δηλαδή τά 230-60=170 στρέμμ.....και γρήγορα να τρέξουμε και να αναζητήσουμε που τοποθετήθηκαν,εδώ και τώρα, πάλι ΛΟΓΙΚΑ, οι 94.000φυτ./170στρεμ. = 553 φυτεύσεις ανά στρέμμα, που επικαλούνται!!!!!

Και πάλι ΛΟΓΙΚΑ 1 στρέμμα = με 1000 τετρ.μέτρα.

Τουτέστιν ομιλούμε γιά περίπου, χονδρικά (1000/553)...2 φυτεύσεις που να εμπεριέχουν και φύτευση δένδρου σέ κάθε..................................τετραγωνικό μέτρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΩΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ

http://kyameftopedioareos.blogspot.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕΘΑΝΑ

Ο Dimello γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ με ένα Masterclass γνώσης και δημιουργίας